A4 Midden-Delfland komt toch, na 50 jaar

De aanleg van het stuk snelweg tussen Delft en Schiedam mag beginnen. De Raad van State heeft de bezwaren van 23 particulieren en organisaties tegen het besluit van het vorige kabinet ongegrond verklaard. Daarmee is het besluit onherroepelijk: er is geen beroep tegen de uitspraak mogelijk.

Over de aanleg van het zeven kilometer lange deel van de snelweg A4 Midden-Delfland wordt al bijna vijftig jaar gepraat. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) is „ontzettend blij” dat de aanleg volgend jaar kan beginnen. De weg moet in 2015 klaar zijn.

Het stukje snelweg wordt het duurste van Nederland. De aanleg kost in totaal 898 miljoen euro. Dat komt vooral doordat de weg dwars door een natuurgebied loopt, Midden-Delfland. Uitgangspunt van de plannen werd dat de snelweg niet te zien, te horen of te ruiken moet zijn.

Het stukje snelweg wordt verdiept aangelegd en er komt een landtunnel. Bovendien wordt de omgeving verfraaid met honderd hectare natuur, komen er ecologische verbindingen en worden er fiets-, wandel- en ruiterpaden aangelegd. Kassen in het gebied worden verplaatst.

De A4 Midden-Delfland vormt een tweede verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Nu is er tussen die steden alleen de A13. Die staat dagelijks vol files.