5 uit-redenen

The Shining Year: 1980 Director: Stanley Kubrick Jack Nicholson Based upon Stephen King's book
The Shining Year: 1980 Director: Stanley Kubrick Jack Nicholson Based upon Stephen King's book Photos12

1 opera

Manon Lescaut

Amsterdam: Concertgebouw. Tijd: 19.30u. Kaarten: 21-45 euro. www.robecozomerconcerten.nl

De Belgische Zomeropera Alden Biesen brengt tijdens de Robeco Zomerserie de opera ‘Manon Lescaut’ van Giacomo Puccini. Aanvankelijk lijkt het dat de Parisienne Manon haar dagen braaf in een nonnenklooster gaat slijten, maar liefde, lust en luxe gooien roet in het eten. Uiteindelijk komt ze zelfs in een strafkolonie in Amerika terecht.

2 tentoonstelling

dwarsdesign

Rotterdam: NAi. T/m 20 nov. Openingstijden: di-za 10.00-17.00u, zo 11.00-17.00u. www.nai.nl

Acht Chinese en Nederlandse designgrootheden tonen hun meest spraakmakende en soms ronduit omstreden projecten – van modecollectie tot boek, van maquette tot kunstproject. Onder de ontwerpers uit China is de beroemde kunstenaar Ai Weiwei, maar ook architectenbureau Urbanus, modeontwerper Ma Ke en designcollectief TO MEET YOU. De Nederlandse deelnemers zijn Alexander van Slobbe, Hella Jongerius, Irma Boom en OMA.

3 theater

Het Uur van het Konijn

Den Haag: Westbroekpark. Van 6 t/m 10 juli. www.deparade.nl

De Rotterdamse theatermaker John Buijsman speelt op de Parade zijn nieuwe muzikale voorstelling ‘Het Uur van het Konijn, een hartstochtelijke eenmansopera over een aartsoptimist. De Nederlands-Italiaanse Rico is een ingoede romanticus met een veel te groot hart. Zijn grote geluk, zijn pijn, zijn goede en zijn minder goede dagen suizen voorbij in deze vertelling vol monologen, dialogen, liederen, herinneringen en beelden. Ook nog te zien in Utrecht (15-20 juli) en Amsterdam (17-21 aug).

4 filmklassieker

The Shining

Den Haag: Filmhuis. Tijd: 21.30 (ook 7 juli). www.filmhuisdenhaag.nl

In het kader van het Jack Nicholson retrospectief bij Filmhuis Den Haag wordt vanavond Stanley Kubricks The Shining (1980) vertoond. Het shot waarin Nicholson zich met een bijl door een deur beukt, is hét ultieme beeld voor zijn imago geworden: een egoïstische macho met een duivels charmante grijns. Zijn oneliner uit die film staat zelfs op de lijst 100 Greatest Movie Quotes van het American Film Institute: “Heeeere’s Johnny!”.

5 dans

Julidans: Meisje Loos

Amsterdam: Podium Mozaïek.

Tijdens Julidans gaat de nieuwe danstheatervoorstelling Meisje Loos, van choreografe Susanne Marx (en een coproductie van Stichting V.E.T & Podium Mozaïek) in première. Twee moderne dansers, streetdancer Caggie Gülüm, rapster Rosa Ana, dj Gary Shepherd en een barokensemble vertellen in dit stuk het verhaal van het bekende middeleeuwse kinderliedje ‘Meisje Loos’.