Welke geurstof zit er in mannenparfums?

Wat is het „geurstofje” dat mannenparfums dat „,typisch mannelijke luchtje” geeft, vraagt Floor Elderman uit Bussum zich af.

Bij parfumwinkel Annindriya Perfume Lounge in Amsterdam doen ze niet meer aan verschillende parfums voor mannen en vrouwen. Geurexpert Tanja Deurloo wijst erop dat het cultureel bepaald is wat we als typisch mannelijke of vrouwelijke geuren beschouwen. „In de Arabische wereld vinden ze rozengeur bijvoorbeeld erg mannelijk”, zegt Deurloo.

Bij Annindriya vind je dan ook geen aparte schappen met mannen- en vrouwenparfums meer. Deurloo wil stimuleren dat ook Nederlandse mannen, zoals de Italiaanse al volop doen, weleens voor „poederige, of bloemige” geuren kiezen. „Dat is juist erg spannend.”

Er zijn dan ook al veel uniseksparfums op de markt. Geuren die wij in het Westen traditioneel als mannelijk beschouwen, zijn volgens Deurloo vaak „houtachtig, leerachtig, of kruidig”.

Welke bestanddelen worden er dan aan de parfums toegevoegd om ze houtachtig of leerachtig te laten ruiken? Parfummerken bestellen hun mengsels bij parfumleveranciers als Drom Fragrances Benelux in Soest. Directeur Jelle Jansen legt uit dat de parfumindustrie gebruik maakt van een kleine 2.000 reukstoffen. Grofweg eenderde daarvan bestaat uit natuurlijke stoffen, eenderde wordt door de chemische industrie nagemaakt en eenderde bestaat uit geuren die „per ongeluk” zijn ontdekt en niet in de natuur voorkomen.

Sinaasappelolie bijvoorbeeld, uit de schil van sinaasappels, wordt bij een slechte oogst in grote hoeveelheden nagemaakt door de chemische industrie. Het als typisch mannelijk beschouwde dihydromyrcenol, een belangrijk bestanddeel van mannenparfum Davidoff Cool Water, komt in de natuur juist helemaal niet voor.

Houtgeuren worden volgens Jansen gewonnen uit bomen, bijvoorbeeld uit het hout van de cederboom. Vaak zijn het vloeistoffen, soms een dikke stroop die met tientallen andere reukstoffen tot een parfum wordt verwerkt. De ook als mannelijk beschouwde leergeuren komen altijd uit de chemische industrie. Parfumleveranciers maken een commerciële afweging. Als de industrie de geurstof goedkoper levert dan de natuur, dan is de keuze meestal makkelijk.

Wilmer Heck

    • Wilmer Heck