Wat zou de prins zeggen op het hengstenbal?

Majesteit struint als een lieve grootmoeder door de tuin in Tavarnelle en maakt met een eigen toestel foto’s van het mediacircus op de persdag in het Italiaanse plaatsje. Het is een ontroerend gewoon beeld in Shownieuws, een programma dat ik om een acute staat van apathie te voorkomen nooit langer dan vijf minuten kan zien.

Ik ben vanavond blijkbaar op het goede moment ingeschakeld, want voordat het item over Frans Bauer en zijn gezin in het dolfinarium in Harderwijk dreigt te beginnen, pik ik ook nog net een koninklijk fragment mee van vroeger. Tijdens een persdag op een onbekende vakantiebestemming zien we prins Claus en Beatrix met hun drie jonge zonen. Willem-Alexander, niet ouder dan tien, heeft er weinig zin in en roept met een brede glimlach: „Alle Nederlandse pers opgerot!”

Temperamentvol kind. Ik denk terug aan Atlanta 1996, toen Willem-Alexander ook nog totaal niet gehinderd werd door enige gereserveerdheid en als een blije puppy het veld oprende om de Nederlandse hockeydames te feliciteren met hun gouden medaille.

Hoe leuk zou het zijn om de kroonprins een dezer dagen aan tafel te zien schuiven bij de nieuwe talkshow Ze is van Mij. Het idee is: bekende mannen praten over vrouwen en over niks anders dan dat. Goed concept.

Excentrieke branie Maxim Hartman presenteert samen met ideale schoonzoon Waldemar Torenstra. Niet moeilijk te bedenken wie de rol heeft van good cop en wie die van bad cop.

De sfeer is vanaf het begin ongedwongen en dat levert een vermakelijk gesprek op over relaties, het uiten van emoties, de ideale borsten en de betekenis van seks. Gast Arie Boomsma komt uit een lange relatie en vindt seks iets dat je moet bewaren voor echte liefde. Daar is helemaal niks mis mee, maar we hebben het al honderd keer van hem gehoord.

Hartman wil duidelijk meer politiek incorrecte antwoorden van Boomsma: „Nu ben ik het een beetje zat, Arie. Je doet net alsof je geen gezonde seksuele relatie kunt hebben als je aan je lusten toegeeft.”

Jammer dat telkens wanneer Hartman probeert Boomsma een beetje uit de tent te lokken, Torenstra de behoefte voelt zijn collega-presentator te temperen. Hartman is geen klein kind, hij is een rebel. Geef hem nog wat meer vrijheid en dit programma wordt volgens mij de perfecte zomertalkshow. Wedden dat de kroonprins meekijkt?

Schrijver en cabaretier Johan Fretz vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.