Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Vuurtorens op Schiermonnikoog en Terschelling blijven bemand

Vuurtorenwachters op Terschelling en Schiermonnikoog blijven 24 uur per dag actief. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA) ziet af van het plan om het menselijk oog te vervangen door camera’s.

Rijkswaterstaat had twee jaar geleden een contract gesloten met de Zeeuwse Radar Combinatie over de levering van radar en camera’s. „Maar uit testen is gebleken dat de camera’s niet aan de eisen van Rijkswaterstaat voldoen. Er is niet geleverd wat is afgesproken”, aldus een woordvoerder van Atsma. Er wordt nu onderhandeld over wie moet opdraaien voor de kosten die gemaakt zijn. Om hoeveel geld het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen. Eind vorig jaar liet Atsma al weten „het menselijk oog” op de vuurtoren overdag te zullen behouden.

De verkeersleiders begeleiden het scheepvaartverkeer op de Waddenzee vanaf de beide vuurtorens en houden toezicht. Het was de bedoeling de scheepvaartbegeleiding te verhuizen naar een nieuwe zeeverkeerscentrale, te vestigen op de zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling.

Het toezicht zou aan camera’s worden overgelaten. Daardoor zouden sneller dan met het oog een beginnende duinbrand, verboden kampvuren en surfers in de problemen opgemerkt kunnen worden. Maar het omgekeerde blijkt in de praktijk het geval, laat Atsma weten. „Met het oog op de veiligheid op zee en op de Waddeneilanden, accepteer ik geen onnodige risico’s. De veiligheid van het scheepvaartverkeer, van mens en natuur staan voor mij voorop. Daarom blijven de verkeersleiders 24 uur per dag op de Brandaris op Terschelling en op de vuurtoren van Schiermonnikoog.”

Nederland telt zeventien vuurtorens. Zij hebben alle een licht dat als oriëntatiepunt dient voor scheepvaartverkeer. Alleen de vuurtorens van Terschelling, Schiermonnikoog en ook van Ouddorp zijn bemand. Op de vuurtorens van de Waddenzee werken 23 verkeersleiders; zestien op Terschelling en zeven op Schiermonnikoog.