VS: journalist door Pakistan gedood

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat de militaire geheime dienst van Pakistan, ISI, achter de recente moord zit op de vooraanstaande Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad. Dat meldt de New York Times.

Shahzad (40) werd eind mei in Islamabad ontvoerd en daags erna vermoord terug gevonden in een kanaal, 150 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad.

Zijn lichaam vertoonde tekenen van marteling. Zijn gewelddadige dood veroorzaakte grote ophef. Al onmiddellijk werden in Pakistan verdenkingen geuit richting ISI.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen, die zonder naam worden aangeduid in de New York Times, werd Shahzad gedood omdat hij pijnlijke onthullingen had gedaan over infiltratie van extremisten in het Pakistaanse leger.

„Elke aanwijzing duidt er op dat dit een bewuste, doelgerichte moord was, hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de schokgolf teweeg te brengen in Pakistaanse journalistieke kringen en de burgermaatschappij”, aldus een van de Amerikaanse functionarissen.

Volgens de bronnen neemt de Amerikaanse regering de zaak hoog op en beraadt ze zich nu op de wijze waarop ze de Pakistaanse regering over deze kwestie zal benaderen.

De spanningen tussen de VS en met name ISI zijn hoog opgelopen na de Amerikaanse commando-actie in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, waarbij al-Qaedaleider Osama bin Laden werd gedood.

Shahzad had enkele dagen voor zijn dood een artikel gepubliceerd over een aanval van Pakistaanse extremisten op een marinebasis in Karachi. Daaruit bleek dat de aanvaller logistieke hulp hadden gekregen van binnen de basis.

ISI heeft de beschuldiging van betrokkenheid bij de moord, die zij een ,,ongelukkige en tragische” gebeurtenis noemt, steeds als „volledig ongegrond” ontkend. Pakistaanse journalisten hebben tegen de New York Times gezegd dat ze door ISI zijn benaderd met de boodschap hun kritiek op de dienst te matigen.