Vluchtelingenboot Soedan zinkt - 197 Afrikanen komen om

Voor de Soedanese kust is een boot met vluchtelingen gezonken. Hierdoor kwamen 197 mensen om het leven. De boot zou op weg zijn geweest naar Saoedi-Arabië.

‘Brand brak uit op smokkelboot’

Persbureau Reuters meldt dat van de “volgepakte boot” slechts drie overlevenden zijn gehaald. Dit is gemeld door de Soedanese nieuwsdienst Media Center dat sprak met functionarissen in Port Soedan.

Aan boord van de boot, die volgens Sudan Media Center mensen smokkelde, brak brand uit. Alle doden zouden afkomstig zijn uit buurlanden van Soedan. De persdienst zei niets over waar de boot vandaan kwam. Persbureau AP weet echter te melden dat de tocht vanuit de Soedanese staat Al-Bahr-al-Ahmar (wiki), met als hoofdstad Port Soedan, is aangevangen en dat de brand uitbrak na vier uur varen in Soedanese wateren.

Somaliërs vluhten vaak naar S-Arabië

Somalische vluchtelingen proberen met grote regelmaat hun door oorlog geteisterde land te ontvluchten. Met behulp van smokkelaars zetten ze koers richting Saoedi-Arabië. Velen van hen komen volgens Reuters in de armere zuiderbuur Jemen terecht.

In Soedan is het echter ook onrustig, zeker sinds een overweldigende meerderheid in het zuiden van het land in januari koos voor afscheiding van Zuid-Soedan van Noord-Soedan. Sinds die tijd wordt het land, dat toch al zwaar lijdt onder de situatie in Darfur, geplaagd door geweld tussen troepen uit het noorden en zuiden. Nederland doet mee aan de VN-missie die de vrede moet bewaren tussen beide partijen. De gevechten concentreren zich rond het olierijke gebied Abyei. Noord-Soedan wil af van de VN-soldaten zodra de afscheiding van het zuiden officieel is.


Grotere kaart weergeven