Visje bakken en champi drinken

Parade Thuis ben je nooit alleen, door Oostpool, regie Marcus Azzini. T/m 10/6. Inl. deparade.nl ****

Thuis ben je nooit alleen is een drieluik over relaties, geschreven door drie toneelschrijvers: Marcel Osterop, Rik van den Bos en Hannah van Wieringen, en gespeeld door Tina de Bruin en Rick Paul van Mulligen. In het eerste deel zien we een bejaard echtpaar, foeterend op de omgeving en vittend op elkaar. Zij, 72, wil een baby. Hij, 76, geeft gehoor. En stikt vervolgens in een kaakje naast zijn zwangere eega.

In het tweede deel ontmoeten we een hip-ordi koppel, eigenaren van een woonwinkel. Zij vullen hun lege leven met ‘visjes bakken’, en ‘champi drinken’. Maar na een vreemde ontmoeting vangt voor haar een spirituele zoektocht aan, terwijl hij zijn onvrede blijft smoren in drank en designspulletjes.

Tot slot zien we een prepuberstelletje dat zich probeert voor te stellen hoe het leven eruit zal zien, en dat is weinig rooskleurig. De teksten zijn sarcastisch, grimmig en uitermate geestig – hoop op verlossing is er niet; om zoveel ellende kan je alleen maar lachen. Maar bovenal wordt er geweldig gespeeld. De Bruin toont zich een ras-comédienne, en Van Mulligen steelt de show met een breed en overtuigend palet van typetjes, van het smakkende oudje, via de hilarische winkelyup, tot het logge, maar goeiige joch; XL-sweatshirt, basketbalpet, wezenloze, vragende uitdrukking op het gezicht. In zijn spel schuilt de ontroering.