Vijf doden bij brand in huis Hoofddorp - OM vermoedt misdrijf

WFA01T:VIJF DODEN BIJ BRAND IN HOOFDDORP:HOOFDDORP;05JUL2011-Bij een brand in Hoofddorp zijn vijf mensen omgekomen. Volgens de Brandweer Kennemerland gaat het om twee volwassenen en drie kinderen. De brand ontstond rond 02.00 uur in een huis in een woonwijk. De brandweer spreekt van een grote uitslaande brand. De achtergevel is ingestort. Verder kan de brandweer nog geen bijzonderheden geven. WFA/mvb/str.Michel van Bergen Het huis aan de Haya van Somerensingel in Hoofddorp is volledig uitgebrand. Foto WFA / Michel van Bergen

De vijf slachtoffers van de woningbrand vannacht in Hoofddorp zijn “vermoedelijk” een man uit Irak, een vrouw uit Rusland en drie kinderen die in Nederland geboren zijn. Het echtpaar woont sinds 2000 in Nederland, en sinds juli 2010 aan het adres in Hoofddorp. Dat zei burgemeester Theo Wetering van Haarlemmermeer tijdens de persconferentie naar aanleiding van de woningbrand.

Update 12.03 Het omgekomen gezin was bekend bij jeugdzorg, verklaarde burgemeester Weterings tijdens de persconferentie. Volgens hoofdofficier van Justitie Jeroen Steenbrink is er reden om aan te nemen dat er sprake is van een misdrijf.

Een maand geleden was er een melding over het gezin bij de politie. Halverwege vorige maand is daarop overleg geweest tussen jeugdzorg en maatschappelijk werk. Waar de melding over ging, is niet bekendgemaakt.

Over het gezin gaan verschillende geruchten. Zo meldt RTV Noord-Holland dat de vader maandagavond aankondigde dat er iets stond te gebeuren dat de volgende dag het nieuws zou halen. Tijdens de persconferentie werden vragen gesteld over schulden die de man zou hebben.
Steenbrink wilde daar niet op ingaan en benadrukte dat een aantal dingen rustig moet worden uitgezocht.

Update 11.40 De woning kon door de brandweer niet betreden worden, vanwege de hevigheid van de brand. De burgemeester kon niet met zekerheid zeggen of de vijf ingeschreven inwoners van het pand de slachtoffers zijn, maar noemde dat wel aannemelijk.

De politie is onderzoek gestart. Eerste doel is vaststellen van de identiteit van de slachtoffers. Het team zoekt ook uit of er sprake is van een misdrijf.

Update 10.45 De slachtoffers zouden een Iraakse man, zijn Russische vrouw, en hun kinderen van 11, 8 en 6 zijn. Dat meldt Dichtbij.nl. Om 11.30 uur geeft de burgemeester van de Haarlemmermeer met het OM en de politie een persconferentie.

Update 7.58 Inmiddels is duidelijk dat het gaat om een gezin met drie kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Volgens omwonenden gaat het om een gezin uit Oost-Europa, dat ongeveer een jaar in de woning woonde.

Het vuur in het woonhuis aan de Haya van Somerensingel in de wijk Toolenburg ontstond rond twee uur vannacht. Er deed zich een explosie voor, maar nog niet duidelijk is of die de brand ook heeft veroorzaakt. De achtergevel van het huis is weggeslagen. Het huis stond volledig in brand toen de brandweer aankwam. De lichamen van de vijf slachtoffers werden in het huis aangetroffen. Burgemeester Theo Weterings is vannacht rond vier uur aanwezig geweest om de brandweer en omwonenden bij te staan.

Een foto van de plek van de brand. Meer foto’s zijn hier te vinden.

Politie en brandweer doen grootschalig onderzoek naar de brand en de identiteit van de slachtoffers.

Een korte video geschoten door een omstander:


Grotere kaart weergeven

    • Peter van der Ploeg