Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU sluit grenzen voor mogelijk met EHEC besmet zaad uit Egypte

Een Egyptiscge kruidenier in Kairo houdt fenegriekzaad in zijn hand. Foto AP / Nasser Nasser

De Europese Commissie sluit tijdelijk de grenzen voor enkele soorten Egyptische groentezaden. Op die manier moet verdere invoer van fenegriekzaad, dat verdacht wordt besmet te zijn met de EHEC-bacterie, worden voorkomen.

De mogelijke bron van de omvangrijke E.coli-uitbarsting in Europa ligt nog steeds in de winkels, meldde de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA eerder vandaag. Dit terwijl het de Europese Commissie vroeg “ervoor zorg te dragen dat alle zaden die zij sinds 2009 van de verdachte leverancier hebben betrokken uit de handel genomen, onderzocht en vernietigd worden”. De EC lijkt daar nu deels gehoor aan te hebben gegeven.

De EFSA adviseert consumenten geen kiemgroenten, of de zaden daarvan, te eten zonder ze gedegen te doorkoken. Vorige week zei de voedselautoriteit dat het fenegriekzaad afkomstig uit Egypte aanmerkt als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak.

‘Meer landen dan gedacht importeerden zaad’

Fenegriek is een klaverachtige plant waarvan de blaadjes vaak als kruiden gebruikt worden in bijvoorbeeld Indiase curry. Het zaad wordt vaak gedroogd verkocht en EHEC-bacteriën kunnen er jarenlang op overleven.

Een partij van vijftien ton besmet zaad zou in Duitsland en Frankrijk terecht zijn gekomen. Maar nu zegt de EFSA dat het aantal landen in Europa die delen van de verdachte partij hebben ontvangen vermoedelijk “veel groter dan tot nog toe bekend” was.

Mogelijk meer dan één lading zaad uit Egypte geïnfecteerd

De partij van vijftien ton werd geïmporteerd door een grote Duitse distributeur, die weer kleinere partijen leverde aan zeventig verschillende bedrijven, waarvan 54 in Duitsland en zestien in elf andere Europese landen.

Het traceren van de punten waarop de verdachte zaden verkocht worden kan volgens de EFSA wekend uren. De autoriteit kon niet garanderen dat er meerdere partijen fenegriekzaad besmet zijn met de bron van de E.coli-variant. Wetenschappers achten het mogelijk dat maar een klein deel van het Egyptische fenegriekzaad besmet was. Dit zou verklaren waarom er niet veel meer ziektegevallen zijn geweest, gelet op de hoeveelheid fenegriek die is verkocht.