UvA-voorzitter weg om koers van universiteit

Karel van der Toorn, de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, legt zijn functie neer. Aanleiding is „een verschil van inzicht” tussen de raad van toezicht en Van der Toorn over „de koers en het tempo van strategische veranderingen” binnen de Universiteit van Amsterdam (UvA), aldus een persbericht dat gisteren werd verspreid.

Van der Toorn en Inge Brakman, waarnemend voorzitter van de raad van toezicht, waren niet bereikbaar voor commentaar en ook de medewerkers van de UvA moeten het doen met een korte verklaring die ze in hun mailbox ontvingen.

En dus wordt er volop gespeculeerd over de reden achter het vertrek van godsdiensthistoricus Van der Toorn (1956), die sinds 2006 de UvA leidde. De UvA is met 33.000 studenten de grootste universiteit van Nederland en vormt een bestuurlijke eenheid met de Hogeschool van Amsterdam, ’s lands grootste hogeschool met 42.000 studenten.

Het vertrek Van der Toorn heeft te maken met zijn voornemen om zo snel mogelijk tot een fusie over te gaan met de Vrije Universiteit (VU), vermoedt Lodewijk Berkhout, voorzitter van studentenbond ASVA. „Hij wilde daar haast mee maken. Te veel haast naar de zin van de raad van toezicht, kennelijk.”

Jan Bergstra, hoogleraar informatica en voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de UvA, kan zich niet voorstellen dat dit de reden is voor Van der Toorns vertrek. „Als daarover echt fundamentele meningsverschillen bestonden, had de ondernemingsraad daar wel iets over gehoord.”

Bergstra vermoedt dat het gaat om iets anders, de manier waarop de veranderingen de komende jaren voor het voetlicht worden gebracht. „Kennelijk zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat dit beter door iemand anders gedaan kan worden.”

Dat de UvA en VU gaan fuseren, noemt Bergstra „een uitgemaakte zaak”. „Een kind kan zien dat Amsterdam te klein is voor twee brede universiteiten van wereldniveau. Maar op het moment dat je over fusie gaat praten, roep je natuurlijk weerstand op. Daarmee is Van der Toorn geconfronteerd.”

De ASVA ziet niets in een fusie, zegt voorzitter Berkhout. „Daarom zijn wij niet rouwig om het vertrek van Van der Toorn. De UvA is nu al de grootste universiteit van Nederland. Nog verder groeien levert meer nadelen dan voordelen op.”

Of van der Toorn ook onenigheid had met de andere drie collegeleden van de UvA over de koers die hij wilde volgen, is onduidelijk. Zijn tijdelijke opvolger Paul Doop wil geen commentaar geven. „De besprekingen over de strategie van de UvA worden vervolgd”, laat een woordvoerder weten. „De raad van toezicht en het college van bestuur hebben daar alle vertrouwen in.”