Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Cheerleaders - Ein amerikanischer Mythos 3: AufwŠrmŸbung vor einem Cheerleader-Wettkampf in Dallas im Januar 2011 Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

8 femmes (François Ozon, 2002, Frankrijk/Italië). Frans wonderkind Ozon bewerkte een obscuur Frans toneelstuk, een moordmysterie in Agatha Christie-stijl, tot een in nepsneeuw gesitueerd octet voor de fine fleur van de Franse actrices: o.a. Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardant, Emmannuele Béart, Firmine Richard. Hij kleedde ze in Christian Diors ‘new look’ uit de jaren vijftig en liet ook de klok in die jaren stilstaan.Arte, 20.16-22.00u.

She’s All That (Robert Iscove, 1999, VS). Romantische highschool-komedie. Populairste jongen van de school (Freddie Prinze Jr.) beweert van lelijk eendje (Rachael Leigh Cook) een ‘prom queen’ te kunnen maken.Net5, 20.30-22.30u.

Cadillac Records (Darnell Martin, 2008, VS). Beyoncé Knowles steelt de show als R&B-zangeres Etta James in rommelige film over Chess Records, de in blues gespecialiseerde platenmaatschappij in het Chicago van de jaren vijftig. Met Adrien Brody als Leonard Chess, Jeffrey Wright als Muddy Waters, Eamonn Walker als Howlin’ Wolf en Mos Def als Chuck Berry.RTL8, 20.30-22.40u.

Very Bad Things (Peter Berg, 1998, VS). Regiedebuut is een even brutaal als macaber bedoelde satire. Tijdens vrijgezellenavond van Jon Favreau, Christian Slater en Daniel Stern vallen per ongeluk twee dodelijke slachtoffers. Cameron Diaz is de onverstoorbare aanstaande bruid. RTL7, 22.00-00.05u.

Les félins / Joy House (René Clément, 1964, Frankrijk). Frans filmdebuut van Jane Fonda is ongemakkelijke, aan de Côte d’Azur gesitueerde thriller. Alain Delon duikt onder in mysterieus, door Lola Albright en Fonda geleid tehuis voor daklozen.Morgen, TV5, 14.05-15.35u.

Informatief

Should I test my genes? The price of life. Toen de moeder van regisseur Adam Wishart overleed aan de gevolgen van kanker, nam hij het besluit om zich te laten onderzoeken op de aanwezigheid van een kankergen en zo ja, of het een voordeel is om daarvan op de hoogte te zijn. Maar is de Britse gezondheidszorg al toe aan een dergelijk verzoek? BBC 2, 22.00-23.00u.

Cheerleaders: ein Amerikanischer Mythos. Franse documentaire over cheerleaders, ook wel Pompom Girls genoemd – het typisch Amerikaanse fenomeen van sexy meisjes die in bontgekleurde kleding met korte rokjes een soort van rituele dansen uitvoeren bij sportwedstrijden. In deze film wordt deze cultuur onderzocht van Dallas via Los Angeles en New York tot in Idaho. Arte, 22.00-22.55u.

Girls, girls, girls – wie Frauenbands die Musikszene eroberten. Duitse film over een halve eeuw meidenpopgroepen. Vanaf het begin met The Ronettes en The Supremes in de jaren zestig tot The Runaways, The Bangles, Salt’n Pepa en Bananarama die in de jaren 70 en 80 veelal zelf met instrumenten op het podium stonden: onafhankelijk en sterk. Daarna ging het terug naar af: het tijdperk brak aan van marketingconcepten als Spice Girls, Sugababes en Atomic Kitten.Arte, 22.55-23.50u.

Imagine... the pharao’s museum on Liberation Square. Alan Yentob gaat op bezoek bij het Nationale Museum van Egypte, gevestigd aan het Tahrir Plein in hartje Kairo. Tijdens de opstand werd het geplunderd, waarna jonge opstandelingen een kordon om het gebouw legden. Yentob ontdekt dat de farao’s niet de slavendrijvers waren die Hollywood van hen gemaakt heeft, dat het land 4.000 jaar geleden een gelijksoortige revolutie meemaakte en dat er zelfs een godin van sociale rechtvaardigheid bestond. BBC 1, 23.35-00.25u.

Amusement

Luther. Vierde, laatste deel van Britse politieserie met de schimmige rechercheur John Luther.BBC 1, 22.00-23.00u.

New Pop Festival 2010 – Girl Power. Registratie van het festival in Baden-Baden van vorig jaar, toen ‘girl power’ het motto was. Te zien zijn samenvattingen van de concerten door Marina & The Diamonds, Aura Dione, Amanda Jenssen, Ellie Goulding en Rox.Arte, 23.50-00.45u.

Radio

De zomer van OBA live. Annemiek Schrijver praat met misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de boeken die hem geraakt hebben.Radio 5, 19.02-20.00u.

De avonden: De oprichting van het Bimhuis. Deel twee van radiodocumentaire door Laura Stek. In de eerste jaren na de opening van het Bimhuis in 1974 kwamen muzikanten als Art Blakey, Chet Baker, Dexter Gordon en Archy Shepp terecht in een uitgewoonde ruimte met versleten crapauds en vieze toiletten. Desondanks gold het Bimhuis al snel als een van de beste jazzpodia ter wereld. Aan het woord komen o.a. Hans Dulfer, Willem van Manen, Han Bennink en Bernlef. Radio 6, 22.30-23.00u.