Tsjechië wordt te duur

De bezuinigingen zijn overal voelbaar, tot in de kleinste gemeente. Wat zijn daar de concrete gevolgen van, voor bijvoorbeeld de ijsbaan en de kinderboerderij? Vandaag: de stedenband. In Doetinchem wordt het lastiger om naar Pardubice (Tsjechië) te reizen.

Eind juni kwamen de Tsjechen een weekend naar Doetinchem. Uit Pardubice kwamen ze, de stad waar Doetinchem een zogenoemde stedenband mee heeft. De burgemeester van Pardubice was er. Een Tsjechisch kinderkoor trad op met kinderen uit Doetinchem. Streetdancers uit beide gemeentes voerden samen hun act op.

„Een prachtig weekend vol met culturele uitwisselingen”, zegt Jan Keukenkamp, voorzitter van de stichting stedenband Pardubice. Elk jaar gaat er wel een atletiekclub, dansschool of schoolklas uit Doetinchem naar de Tsjechische stad. De negentienjarige stedenband was een gevolg van de val van de muur. Doetinchem zou Pardubice „bijstaan” in „democratiseringsprocessen”, aldus Keukenkamp.

Vanaf 1 januari 2012 schrapt Doetinchem de subsidie aan de stedenband. Ook gaat er geen geld meer van de gemeente naar de stedenband die de stad met het Duitse Raesfeld onderhoudt. De bezuiniging levert Doetinchem per jaar 38.000 euro op. Voor Jan Keukenkamp is dat een probleem: de helft van zijn budget van 14.000 euro bestaat namelijk uit gemeentegeld.

„Een beetje lastig”, zegt hij met gevoel voor understatement. Hij gaat zijn „stinkende best” doen om via bedrijven genoeg geld binnen te krijgen, maar tot dusver hebben zich geen geldschieters gemeld. Ook gaat Keukenkamp bezuinigen op de reizen naar Tsjechië. Voortaan niet met drie auto’s naar Pardubice, maar met twee. Niet met een ingehuurde chauffeur, maar een eigen chauffeur. En als ze met de bus reizen, niet meer verdeeld over twee bussen maar in een dubbeldekker. „Ik ben vol goede moed”, zegt Keukenkamp, die raadslid was in Doetinchem toen de stedenband in het leven werd geroepen. „Het is belangrijk dat de band blijft bestaan.”