Troepen Gaddafi doden elf rebellen bij Tripoli, Rode kruis bezorgd

Een rebel sluit de ogen van een gedode Gaddafi-loyalist in Ryayna, in het Nafusa gebergte. Foto AFP / Florent Marcie

De troepenmacht van Moammar Gaddafi heeft vandaag elf opstandelingen gedood. Dit gebeurde bij aanvallen in het westen van Libië. Het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen over die strijd nabij Tripoli die steeds meer gezinnen uit hun huizen verjaagt.

Gaddafi probeert de druk op de rebellen op te voeren. De Libische leider probeert te voorkomen dat de antiregimestrijers, die zich ophouden in het Nafusa-gebergte ten zuidwesten van Tripoli, optrekken naar de Libische hoofdstad.

Volgens de opstandelingen begon de aanval gisteravond en hield deze aan tot vanmiddag. In Dafniya, dat in de buurt van Misrata ligt, werd zwaar gevochten. In de stad verloren zeven rebellen het leven en raakten 46 mensen gewond. Raketten en mortieren van Gaddafi op Kikla, ten zuidwesten van Tripoli, en op Zintan en Nalut kostten aan vier mensen het leven.

Het Rode Kruis meldt dat de voedsel- en medicijnenvoorziening in Libië verslechtert. De regering van Gaddafi betaalt echter nog wel lonen en voedselsubsidie in de gebieden die het onder controle heeft. De dynamische frontlinie van de gevechten nabij Tripoli maakt het voor de hulporganisatie echter moeilijk hulp te verlenen aan mensen die hun huizen ontvluchten.