Tolerant, ruimdenkend en ondernemend? NOT!

Netherlands, Maastricht, 17.03.2011 Kunst- en antiekbeurs tefaf in Mecc in Maastricht. Rembrandt. The European fine art fair (Tefaf) in Mecc in Maastricht. Rembrandt. foto: Chris Keulen

Nederlanders zien zichzelf graag als een tolerant, ondernemend volk en beroemen zich op de VOC-mentaliteit. En vooral Randstedelingen denken dat er op het platteland historisch eigenlijk maar weinig gebeurd is.

Maar deze opvattingen zijn niet veel meer dan mythes, concluderen vier Utrechtse historici in het gisteren verschenen onderzoek Balans tussen stad en platteland. Deze historische misvattingen zijn terug te voeren op de Nederlandse cultuur van de zeventiende eeuw. Toen waren we inderdaad tolerant en ondernemend. Maar daarna is onze samenleving grondig veranderd. Onze hedendaagse maatschappij is eerder de erfgenaam van de late achttiende eeuw, toen ons land bekrompen en burgerlijk was, dan van de Gouden Eeuw waar we zo trots op zijn.