Tientallen arrestaties na ontruiming kraakpand Schijnheilig

De politie heeft vanochtend tientallen krakers aangehouden bij de ontruiming van het pand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht in Amsterdam. Volgens de NOS zijn ze opgepakt voor verstoring van de openbare orde.

Na de ontruiming van het pand, die aanvankelijk relatief rustig verliep, werden er vanuit de groep krakers flessen naar de politie gegooid. Volgens een aanwezige gebeurde dat pas na een charge van de ME. Het pand was volgens een woordvoerder van de politie vrij snel ontruimd en is inmiddels overgedragen aan de eigenaar.

Het krakersbolwerk Schijnheilig stelt kraken als een politieke uiting te zien, waarmee een signaal wordt afgegeven dat er misstanden zijn op het gebied van woningnood en leegstand.

De gemeente wil vandaag ongeveer tien kraakpanden leeghalen. De andere panden die worden ontruimd staan aan de Van Hogendorpstraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Leeuw van Vlaanderenstraat, het Zeeburgerpad, de Bankastraat en de Ceintuurbaan. Volgens de gemeente zijn de meeste kraakpanden op de lijst voor ontruiming vrijwillig verlaten. Zondag hielden enkele honderden krakers een tocht door de stad om hun ongenoegen te uiten uit protest tegen de ontruiming.