Syrië: actie tegen Hama

De Syrische autoriteiten proberen de controle te herwinnen over de stad Hama, waar vrijdag volgens oppositiegroepen meer dan 150.000 mensen de straat opgingen om te protesteren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Honderden militairen en agenten van veiligheidsdiensten hebben volgens het Syrische Observatorium van de mensenrechten in verschillende wijken in totaal meer dan 200 arrestaties verricht. Tankeenheden omsingelen de stad, aldus inwoners.

De betoging van vrijdag in Hama was de grootste sinds half maart de protesten tegen het regime begonnen. Hama heeft een geschiedenis van verzet tegen het bewind. De vader van de huidige president, Hafez al-Assad, sloeg hier in 1982 een fundamentalistische opstand neer ten koste van 10.000 tot 25.000 doden.

Tijdens de demonstratie van vrijdag lieten politie en leger zich niet zien, in tegenstelling tot hun geweld van 3 juni, toen zij 65 betogers zouden hebben gedood. Zaterdag werd de gouverneur van de stad door de president ontslagen. Daarvoor werd geen reden gegeven, maar sommige activisten meldden te vrezen dat hij was weggestuurd om de veiligheidsdiensten meer ruimte te geven. Er worden nauwelijks buitenlandse journalisten in Syrië toegelaten, wat het moeilijk maakt om berichten over de feitelijke situatie te checken.

Volgens mensenrechtengroepen hebben de autoriteiten zeker 1.300 burgers gedood sinds het begin van het protest en meer dan 12.000 opgepakt. Het regime zegt dat gewapende groepen onder de betogers 500 agenten en militairen hebben gedood. (Reuters, AP, AFP)