Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Staat beraadt zich na ‘onverwachte’ uitspraak Srebrenica-zaak

WFA02:NEDERLANDSE STAAT AANSPRAKELIJK IN ZAAK SREBRENICA: SEBRENICA: 05JUN2011 - De Nederlandse staat is aansprakelijk gesteld voor de dood van drie moslims in 1995 in Screbrenica. Dat oordeelde het hof in Den Haag vandaag. WFA/hk/str. Hennie Keeris
WFA02:NEDERLANDSE STAAT AANSPRAKELIJK IN ZAAK SREBRENICA: SEBRENICA: 05JUN2011 - De Nederlandse staat is aansprakelijk gesteld voor de dood van drie moslims in 1995 in Screbrenica. Dat oordeelde het hof in Den Haag vandaag. WFA/hk/str. Hennie Keeris Een Dutchbat-militair in de moslimenclave Srebrenica in 1995. Foto WFA/Hennie Keeris

De landsadvocaat noemt de uitspraak van het Haagse gerechtshof die de Staat aansprakelijk stelt voor de dood van drie Bosnische moslims na de val van de enclave Srebrenica in 1995 “onverwacht”.

De juridische vertegenwoordiger van de Staat wil eerst het vonnis bestuderen voordat een beslissing wordt genomen of de zaak wordt voorgelegd aan de Hoge Raad.

Vanochtend bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van een Dutchbat-medewerker en twee familieleden van een Dutchbat-tolk.

De landsadvocaat bestrijdt de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat. Dutchbat – zo luidt de redenering van de landsadvocaat - maakte deel uit van Unprofor, de VN-vredesmacht in Bosnië, en het bevel was overgedragen aan de VN. De verrichtingen van Dutchbat moeten niet worden toegerekend aan Nederland, maar aan de VN. De VN lieten in november 2002 al weten de aansprakelijkheid niet te erkennen.

‘Uitspraak ongelooflijk, op zeer bijzonder moment’
NRC-verslaggever Cees Banning verzamelde direct na de uitspraak de reacties.

“Deze uitspraak is ongelooflijk”, zei Damir Mustafic in een reactie op het vonnis. “Wij procederen al tien jaar. Zo’n uitspraak hadden we niet meer verwacht.” In de ogen van de 31-jarige zoon van Rizo Mustafic welt een traan. “Mijn vader is eindelijk geïdentificeerd en over zes dagen gaan we hem begraven. De uitspraak komt wel op een heel bijzonder moment.”

Hasan Nuhanovic spreekt van “eindelijk gerechtigheid” – 2011 is voor hem een bijzonder jaar: “het jaar van de overwinning van het recht”. Hij doelt ook op de uitlevering van Ratko Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal. Voor het VN-hof staat Mladic terecht voor de moord op de achtduizend moslims die na de veroververing van Srebrenica zijn vermoord. “Ik was gister bij de zitting van Mladic en nu deze uitspraak. Het is ongelooflijk.”

Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld is opgetogen over het vonnis en wijst erop dat op alle punten is gewonnen. Tegenover AP zegt ze dat de schadevergoeding die nu geëist kan worden “niet in de miljoenen zal lopen”, maar dat het de nabestaanden “nooit om het geld gegaan is.”