Saab krijgt toestemming voor verkoop vastgoed

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft toestemming gegeven voor de verkoop van vastgoed door autofabrikant Saab. Dat heeft de EIB gisteren bekendgemaakt. Met de opbrengst wil Saab-eigenaar Swedish Automobile leveranciers betalen, zodat de fabriek weer opgestart kan worden.

Saab verkoopt het vastgoed, waaronder de fabriek, aan een consortium van Zweedse investeerders. Zij betalen 28 miljoen euro voor een belang van 50,1 procent in Saab Automobile Property. Daarna huurt Saab het vastgoed weer terug.

De Zweedse overheid moet nog toestemming geven voor de verkoop. De overheid staat garant voor een lening van Saab bij de EIB. Saab heeft in ruil daarvoor weer de aandelen van Saab Automobile Property in onderpand gegeven aan de overheid.

Gisteren werd ook bekend dat de intentieverklaring van Swedish Automobile – voorheen Spyker – met de Chinese autoproducenten Pang Da en Youngman zal worden omgezet in een bindende overeenkomst.

Pang Da en Youngman willen in totaal 245 miljoen euro investeren in Swedish Automobile en krijgen daarmee een meerderheid van het bedrijf in handen. Die deal moet nog goedgekeurd worden door onder meer de Chinese overheid.

De aankondigingen gisteren zorgden er voor dat de koers van het aandeel Swedish Automobile op de Amsterdamse beurs weer steeg. Het aandeel sloot op 2,92 euro. Het aandeel kende de afgelopen weken een aantal flinke pieken en dalen.

De koers klapte in elkaar nadat op 23 juni bekend werd dat de autofabrikant geen geld meer had om de salarissen te betalen. De geruchten over een naderend faillissement zorgden er toen voor dat het aandeel ruim 61 procent verloor. Het aandeel sloot toen op 0,94 eurocent.

Een woordvoerder liet gisteren weten dat Saab de fabriek in het Zweedse Trollhättan volgende week weer wil opstarten. De fabriek ligt, met een kleine tussenpoos, al maanden stil omdat leveranciers weigeren onderdelen te leveren.

De leveranciers krijgen nog veel geld van Saab. Met de recente overeenkomsten, waaronder ook nog een lening van een investeringsfonds op de Bahama’s, en het geld dat deze opleveren, wil Saab de leveranciers betalen. Daarna hoopt Saab met de leveranciers nieuwe afspraken te kunnen maken voor toekomstige leveringen.