Raad van State kritisch over besluit rookverbod - wet aangepast

Het plan om het rookverbod op te heffen in buurtcafés kleiner dan zeventig vierkante meter stuit op bezwaren, zo meldt de Raad van State vandaag in een adviesrapport.
Het plan om het rookverbod op te heffen in buurtcafés kleiner dan zeventig vierkante meter stuit op bezwaren, zo meldt de Raad van State vandaag in een adviesrapport. Foto sxc.hu

Het zogeheten ontwerpbesluit over het rookverbod in de horeca moet worden aangepast. Dat stelt de Raad van State in een advies dat vandaag openbaar is gemaakt. Het besluit is daarop aangepast door het ministerie.

Het zogeheten ontwerpbesluit is daarom aangepast. Normaliter zou de wet op 1 januari worden aangepast, maar ‘uit een oogpunt van helderheid in de handhaving’ wil Schippers de wijziging zo snel mogelijk in werking laten treden.

Het rookverbod voor de horeca ging op 1 juli 2008 in, maar exploitanten van kleine cafés stelden geen geld en ruimte te hebben om een rookruimte in te richten. Nadat de Hoge Raad de vrijspraak van twee cafés die het verbod negeerden vorig jaar had vernietigd, werd in het regeerakkoord opgenomen dat het rookverbod wordt opgeheven in kleine buurtcafés die worden uitgebaat door een zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Sinds december wordt niet meer gecontroleerd.

Maar de aanpassing van de wet die de uitzondering voor kleine cafés moet vastleggen, heeft nog wel wat voeten in de aarde. Volgens de Raad van State zijn dit de belangrijkste opmerkingen bij het ontwerpbesluit:

  • Schippers moet beter voorrekenen dat kleine cafés een “significant omzetverlies” hebben geleden vanwege het rookverbod. Dat dat zo zou zijn, is nu nog niet duidelijk;
  • Ze toont niet voldoende aan dat de uitzondering proportioneel is in relatie tot de Tabakswet, die beoogt het tabaksgebruik en overlast voor niet-rokers terug te dringen;
  • Of in een klein café gerookt mag worden, is afhankelijk van de juridische vorm, namelijk of de eigenaar een zzp’er is. Logischer is het criterium voor vrijstelling niet op juridische, maar op feitelijke gronden vast te leggen. De Raad adviseert de definitie ‘een caféhouder die zonder personeel zijn horecabedrijf exploiteert’ aan te houden;
  • Met de uitzondering wordt afgeweken van het tabaksontmoedigingsbeleid, wat gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Schippers moet beter uitleggen hoe de twee zich tot elkaar verhouden.

Update 13:30: Het zogeheten ontwerpbesluit is aangepast. Normaliter zou de wet op 1 januari worden aangepast, maar “uit een oogpunt van helderheid in de handhaving” wil Schippers de wijziging zo snel mogelijk in werking laten treden. In het eveneens vandaag gepubliceerde aangepaste besluit is de kritiek van de Raad van State ondervangen, zegt een woordvoerder van het ministerie. “De meeste punten zijn overgenomen.” Daarnaast worden zoals eerder aangekondigd de boetes verdubbeld. Bij de eerste overtreding moet zeshonderd euro worden betaald en dat loopt daarna op van 1.200 en 2.400 tot 4.500 euro.