Prijs lager van mobiel internet

Ondanks een reeks gedwongen prijsverlagingen is er volgens eurocommissaris Kroes nog te weinig concurrentie tussen de providers.

Geen twee euro, maar maximaal 50 cent per megabyte. Zoveel zullen mobiele internetters vanaf 2014 betalen als ze in het buitenland mail ophalen of iets downloaden via een telefoon.

Eurocommissaris Kroes (Digitale Zaken) zal morgen nieuwe plannen bekendmaken die het gebruik van mobiel dataverkeer in de Europese Unie goedkoper moeten maken. Ondanks een reeks gedwongen prijsverlagingen is er volgens Kroes nog te weinig concurrentie tussen de providers. Hierdoor kunnen reizigers in Europa verrast worden met hoge rekeningen voor mobiel datagebruik in het buitenland (‘roaming’).

Tot nu toe was het beleid van de EU gericht op beperking van de kosten die providers elkaar in rekening brengen. Dit werkt onvoldoende: de eindgebruiker betaalt uiteindelijk vaak twee of drie euro per MB. Dat is al snel drie keer de inkoopprijs. Kroes wil dat de consument vanaf juli 2012 niet meer dan 90 cent per MB betaalt en niet meer dan 50 cent in 2014. Ook wil ze consumenten laten kiezen welke provider ze in het buitenland gebruiken. Nu is de beller geheel afhankelijk van het roamingaanbod van de eigen provider. (NRC)