'Potter'- schrijfster Rowling breekt met agent

De Britse schrijfster J.K. Rowling, bekend van de Harry Potterromans, heeft de samenwerking met haar literaire agent Christopher Little verbroken.

Little was vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van de populaire Potterreeks. De reeks bestaat inmiddels uit zeven delen, waarvan wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren zijn verkocht. De verfilmingen trokken meer dan 3,6 miljard bezoekers naar de bioscoop. Little zorgde voor Rowlings eerste uitgever en hielp bij de lancering van haar debuutroman The Philosopher’s Stone (1996), die al snel een succes werd en zowel hemzelf als Rowling in korte tijd tot multimiljonair maakte.

Rowling, wiens fortuin tegenwoordig op 530 miljoen pond wordt geschat, laat nu weten na vijftien jaar nauwe samenwerking liever met Neil Blair in zee te willen gaan. Blair is een advocaat en voormalig partner van Littles agentschap. De keus voor een nieuwe literaire agent heeft te maken met haar beslissing om via haar onlangs gelanceerde website ‘Pottermore’ de verkoop van e-books in eigen beheer te nemen. Via deze site, die is opgezet als online game waarin kinderen de wereld van Harry Potter virtueel kunnen ontdekken, zullen ook games en exclusief ongepubliceerd materiaal op de markt worden gebracht.

Rowling werkte voor de ontwikkeling van dit marketingconcept nauw samen met Neil Blair. Afgelopen week zorgde de mededeling dat Rowling de verkoop van e-books in eigen beheer neemt al voor commotie onder Britse boekhandelaren die vrezen dat lezers massaal via de site zullen bestellen in plaats van naar de boekhandel te gaan. Zij voelen zich buitengesloten door haar keuze om over te stappen op e-books.

Little liet aan de Britse krant The Telegraph weten „teleurgesteld en verrast” te zijn over Rowlings beslissing. Hij overweegt juridische stappen. Rowling liet via haar pr-bureau weten dat het „een pijnlijke beslissing was, maar uiteindelijk onvermijdelijk”. Gespeculeerd wordt dat Rowling met deze zet meer eigen aandeel in de winst wil genereren. Op dit moment strijkt Little per boek 15 procent van de winst op en 20 procent van de Harry Potter-merchandise.

Donderdag in het CS: Daniel Radcliffe over tien jaar Harry Potter spelen.