Poolse werkers blijven komen

Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa in Nederland was in maart van dit jaar gestegen tot 125.000, ruim 20 procent meer dan een jaar ervoor. Ruim 80 procent van de werknemers bestaat uit Polen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2009 leek de toestroom van werknemers uit Midden- en Oost-Europa te stagneren, maar hun aantal stijgt weer even snel als voor de economische crisis. In de zomer is er ieder jaar een piek door de uitzendkrachten die in de land- en tuinbouw werken.

Het aantal werknemers dat zich registreert in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) stijgt licht. In maart stonden 37.000 werknemers uit Midden- en Oost-Europa, bijna 30 procent, ingeschreven bij Nederlandse gemeenten.

Van de Polen schreef ongeveer een kwart zich in in de GBA, bij Roemeense en Bulgaarse werknemers gaat het om driekwart. Het aantal Roemenen en Bulgaren (4.700) in Nederland is laag in vergelijking met Polen (103.000).