Politiebond: fitheidstest is te zwaar voor agenten

Vanaf volgend jaar moet iedere agent jaarlijks een fitheidstest afleggen.

Rotterdam. - De conditie van de gemiddelde politieagent laat te wensen over. Hij, of zij, is steeds ouder, dikker en minder fit. Vanaf 2012 wordt de agent daar op afgerekend. Volgend jaar moeten alle 40.000 agenten die op straat werken jaarlijks een fitheidstest afleggen. Maar als de eisen niet worden aangepast, zou 30 tot 40 procent van de agenten wel eens kunnen zakken voor die keuring. Tot die conclusie komt de Nederlandse Politiebond (NPB), op basis van de resultaten van 6.000 agenten die het vereiste parcours de afgelopen jaren vrijwillig hebben afgelegd.

De NPB wil niet tornen aan het opleggen van een test, maar wel aan de normen, zegt Jan Willem van de Pol. „Er is met de bekende natte vinger een richttijd voor mannen en voor vrouwen bepaald. Wij vinden dat aan een collega van vijftig niet dezelfde eisen kunnen worden gesteld als aan een collega van twintig.” Daarnaast wil de bond niet dat agenten die falen hun baan kunnen verliezen. De definitieve normen en mogelijke gevolgen moeten later dit jaar worden vastgesteld. (NRC)