‘Philips wist van fraude in Polen, maar maakte zich druk om levertijden’

Workers put up a sign at the Philips Electronics booth before the Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in this January 3, 2008 file photo. Philips is hiving off its once leading television business, the first step by new chief executive Frans van Houten to boost flagging profit at Europe's biggest consumer electronics maker. Philips is moving its loss-making TV business to a 30/70 joint venture with Hong-Kong based monitor maker TPV and has the option to sell out. The Dutch group has struggled to compete against players like Samsung and LG Electronics. Van Houten, a restructuring expert who took over as CEO this month, said on April 18, 2011 he is assessing the profitability of Philips' 400 or so business areas, a hint that further divestments could be on the cards. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Files (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS)
Workers put up a sign at the Philips Electronics booth before the Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in this January 3, 2008 file photo. Philips is hiving off its once leading television business, the first step by new chief executive Frans van Houten to boost flagging profit at Europe's biggest consumer electronics maker. Philips is moving its loss-making TV business to a 30/70 joint venture with Hong-Kong based monitor maker TPV and has the option to sell out. The Dutch group has struggled to compete against players like Samsung and LG Electronics. Van Houten, a restructuring expert who took over as CEO this month, said on April 18, 2011 he is assessing the profitability of Philips' 400 or so business areas, a hint that further divestments could be on the cards. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Files (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS) Medewerkers van Philips worden ervan verdacht ziekenhuisdirecteuren in Polen te hebben omgekocht. Foto Reuters / Las Vegas Sun / Steve Marcus

Philips in Nederland wist dat medewerkers in Polen smeergeld betaalden om ziekenhuisapparatuur te verkopen. De steekpenningen die werden betaald zijn zichtbaar in prijscalculaties die Philips in Nederland goedkeurde, schrijft het Financieele Dagblad. De krant heeft kennisgenomen van interne documenten van Philips die in het bezit zijn van de Poolse justitie.

In een e-mail naar Philips Healthcare in het Noord-Brabantse Best zou zijn gemeld dat ziekenhuizen de eisen voor de apparatuur op advies van Philips-medewerkers in Polen zo opstelden dat de concurrentie bij voorbaat kansloos was. In een mail die werd teruggestuurd wordt volgens de krant alleen frustratie geuit dat de Polen de apparaten op zo’n korte termijn willen reserveren.

Peter van de Ven, senior director direct countries, schrijft volgens het FD zijn irritatie weg over de levertijden van de Polen:

“Door die belachelijke levertijden die worden geëist, moeten we nu al een order inboeken als we deadlines willen halen. Dat betekent het boeken van orders nog voordat de tender is geopend. Dit is duidelijk een procedure waar ik niet achter sta.” - Peter van de Ven volgens het FD

Vorige maand begon in Polen het strafproces tegen drie voormalig medewerkers van Philips. In totaal zou Philips 12,5 miljoen euro smeergeld hebben betaald, waardoor tientallen röntgenapparaten werden verkocht. Bij het proces ontstond in Polen irritatie over het uitblijven van hulp vanuit Nederland bij het onderzoek. Polen zou Nederland vanaf 2008 meerdere keren om medewerking bij het onderzoek hebben gevraagd. Uit de documenten blijkt dat Nederland op verschillende verzoeken niet reageerde. Toen uiteindelijk huiszoeking bij Philips werd gedaan, was het onderzoek in Polen al afgerond.