Overdracht Palestijnse lichamen opgeschort

Palestinian Rahmeh Jaradat, right, holds a picture of her daughter Hanadi Jaradat, who blew up herself and dozens of others at a restaurant in northern Israel in 2003, as she sits in her home in the West Bank city of Jenin, Monday, July 4, 2011. Israeli and Palestinian officials say they have reached a deal to transfer the remains of 84 Palestinian militants from an Israeli grave site to the West Bank. The Palestinian Civil Affairs Department published the names of the dead Palestinians on Monday. (AP Photo/Mohammed Ballas) De familie van Hanadi Jaradat hoopte op de terugkeer van haar lichaam naar Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Jaradat blies zichzelf op in een restaurant in het noorden van Israël in 2003. Haar naam stond op de gisteren vrijgegeven lijst van lichamen die zouden worden vrijgegeven. Foto AP / Mohammed Ballas

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft het vrijgeven van lichamen van 84 Palestijnen opgeschort. De lichamen zouden van een Israelische begraafplaats naar de Westoever worden overgedragen, maar Barak wil daar nog niet aan.

Barak zegt in een korte verklaring dat hij de lichamen nog niet wil overdragen om de inspanningen voor het vrijlaten van de Israëlische soldaat Gilad Shalit niet wil frustreren, meldt persbureau AP. Shalit wordt sinds 2006 vastgehouden door Hamas.

Gisteren zei Barak nog dat premier Benjamin Netanyahu enkele maanden geleden al toestemming had gegeven voor de overdracht van de lichamen van de Palestijnen. Het is niet duidelijk waarom die toestemming nu teruggedraaid is.

Het gaat om Palestijnen die zijn omgekomen in gevechten, waaronder zelfmoordaanslagen, met en tegen Israël.

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van Shalit. Hamas wil in ruil voor het laten gaan van Shalit onder andere dat duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld. Tot nu toe weigerde Israël om de lichamen van de gebroeders Awadallah over te dragen. Zij werden in 1998 doodgeschoten door Israëlische militairen in Hebron.

    • Peter van der Ploeg