Ook in Frankrijk aangifte tegen Strauss-Kahn

De Franse schrijfster en journaliste Tristane Banon (32) heeft vanmiddag bij een rechtbank in Parijs aangifte gedaan tegen Dominique Strauss-Kahn wegens ‘poging tot verkrachting’.

De feiten dateren uit februari 2003, toen Banon werkte aan een boek over de grootste missers van politici, waarvoor ze Strauss-Kahn interviewde. De poging gebeurde volgens Banon tijdens een vervolggesprek waarop Strauss-Kahn zelf had aangedrongen, en waarvoor hij een appartement had geregeld waarin alleen een grote bank stond. De advocaten van Strauss-Kahn dienen een contra-aangifte in, wegens valse beschuldigingen.

Banon besliste om nu aangifte te doen omdat de hele affaire rond ‘DSK’ nare herinneringen naar boven brengt. Volgens de Franse wet heeft een slachtoffer van (poging tot) verkrachting tien jaar de tijd om een klacht in te dienen. Dat ze dit nu doet, enkele dagen nadat de zaak tegen Strauss-Kahn in New York op losse schroeven kwam te staan omdat het slachtoffer over sommige zaken heeft gelogen, is volgens Banons advocaat David Koubbi een ongelukkig toeval. Hij bereidt de aangifte al sinds half juni voor en had tijd nodig om alle feiten op een rijtje te krijgen, vertelde hij aan L’Express.

Door het nieuws uit New York is binnen de PS discussie ontstaan over de mogelijkheid om Strauss-Kahn alsnog te laten deelnemen aan de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van 2012. Tot zijn arrestatie half mei was Strauss-Kahn de topfavoriet om volgend jaar Frans president te worden.

Aanvankelijk diende Banon geen klacht in omdat haar moeder, Anne Mansouret, haar overtuigde dat niet te doen, omdat het Banons carrière zou schaden. Mansouret zei de afgelopen weken in interviews dat dat een verkeerde beslissing was geweest waar ze veel spijt over heeft. Banon schuwt de pers.

Mansouret, lid van de Parti Socialiste, had op 13 mei 2005, tijdens een bijeenkomst van de PS naar aanleiding van het referendum over de Europese grondwet, wel een gesprek met Strauss-Kahn. Volgens de auteurs van het boek ‘Sexus Politicus’, over de seksuele escapades van Franse politici, ontkende Strauss-Kahn in dat gesprek niet dat hij had geprobeerd om seks te hebben met de toen 24-jarige Banon. Volgens de politicus ging het om een ‘gewone verleidingspoging’. Maar volgens Banon, die haar verhaal al eens deed tijdens een tv-uitzending in 2007, ging Strauss-Kahn gewelddadig te werk.