Nieuwe afluisteraffaire rondom Britse tabloid

News of the World luisterde niet alleen de royalty af, maar ook de voicemail van een vermist meisje.

Het Britse schoolmeisje Milly Dowler verdween op 21 maart 2002. Haar moordenaar kreeg twee weken geleden levenslang.

Dat News of the World in de jacht naar primeurs – Britse kranten worden overwegend los verkocht en zijn dus afhankelijk van het voorpaginanieuws – de grenzen van de wet heeft overschreden, was eind 2005 al duidelijk. Toen werd bekend dat de mobiele telefoons van naaste medewerkers van de prinsen William en Harry waren afgeluisterd. Het ging volgens de hoofdredactie van de krant om een actie van „één losgeslagen verslaggever”.

Gisteren onthulde The Guardian echter dat een detective die voor het tabloid werkte in maart 2002 ook de telefoons van de dertienjarige Milly en haar ouders afluisterde. Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek dat Scotland Yard is begonnen naar het afluisteren. Enkele voicemails werden door News of the World gewist, om ruimte te maken voor nieuwe boodschappen. Het gevolg was dat Milly’s familie dacht dat ze nog in leven was. Deze nieuwste onthulling betekent dat de roep om maatregelen tegen het tabloid zal vergroten. De toenmalige hoofdredacteur van News of the World, Rebekah Brooks, is inmiddels hoofd van News Corp. in het Verenigd Koninkrijk. Plaatsvervangend hoofdredacteur Andy Coulson was tot begin dit jaar woordvoerder van premier Cameron. (NRC)