Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse politiebaas neemt ontslag bij Europol na lekken

De tweede man van de Europese politieorganisatie Europol, de Nederlandse politiecommissaris Tom Driessen, heeft ontslag genomen nadat bekend was geworden dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt.

Uit onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) was gebleken dat Driessen vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan een bevriende Nederlandse collega. Hij gaf inlichtingen over een sollicitatieprocedure aan Wilbert Mossink, commissaris bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Mossink solliciteerde vorig jaar naar een topfunctie bij Europol. Uit onderzoek van de computer van Driessen is gebleken dat hij vanaf zijn privé-adres een e-mail met vragen en antwoorden over een sollicitatieprocedure doorstuurde naar Mossink.

Strafmaatregelen KLPD tegen Mossink
Het KLPD heeft strafmaatregelen genomen tegen Mossink, tot voor kort chef opsporing bij de Nationale Recherche. Mossink wordt teruggezet in rang en krijgt werkzaamheden in een niet-leidinggevende functie bij de dienst operationele samenwerking bij het KLPD.

Driessen, die door de Nederlandse politie aan Europol was uitgeleend, keert terug bij het KLPD. Hij krijgt geen leidinggevende functie meer en ontvangt ook niet langer de daarbij behorende toelagen. Driessen gaat zich volgens de politie nu bezighouden “met projectmatige werkzaamheden”.

‘Affaire is een blamage’
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is zeer ongelukkig met de zaak. Nederland heeft jarenlang een lobby gevoerd om een topfunctie bij Europol in Den Haag te verwerven. Driessen (54) werd als hoofd van de Nationale Recherche in 2009 naar voren geschoven als tweede man bij Europol. Voor het eerst kreeg een Nederlander die positie. “Deze affaire is een blamage”, zegt een Nederlandse topambtenaar.

Driessen leidde eerder het politieteam dat onderzoek deed naar de cocaïnehandel van de toenmalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Hij heeft zich tegenover de onderzoekers van Olaf verweerd door te zeggen dat hij de e-mail die hij doorstuurde niet heeft geopend. Hij was zich er naar eigen zeggen niet van bewust regels te overtreden.

Mossink zou volgens hem min of meer zijn gepolst door Europol om te solliciteren. In die omstandigheden zou er volgens de Nederlandse politiemensen sprake zijn geweest van een informele sollicitatie die het uitwisselen van inlichtingen rechtvaardigde.