Mladic uit de rechtszaal verwijderd

De Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic is gisteren uit de rechtszaal van het Joegoslaviëtribunaal verwijderd omdat hij voortdurend de rechter in de rede viel. Hij wilde niet zeggen of hij schuldig of onschuldig is aan de aanklacht omdat zijn eigen advocaten niet aanwezig waren. De advocaten van zijn keuze, een Serviër en een Rus, zijn nog niet ingeschreven bij het VN-hof. Mladic is aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Bij zijn eerste voorgeleiding, een maand geleden, typeerde Mladic de aanklacht als „monsterachtig” en „hatelijk”. Hij wilde toen ook niet zeggen of hij schuldig of onschuldig is. Volgens de statuten van het VN-hof krijgt een verdachte dertig dagen de tijd om deze vraag te beantwoorden.

Mladic weigerde gisteren zijn grijze legerpet af te zetten. Nadat een bewaker van het VN-hof op last van rechter Orie de pet had verwijderd, smeet Mladic zijn koptelefoon weg.

Mladic (69) werd zestien jaar geleden aangeklaagd en dit jaar, op 26 mei, opgepakt in Servië. Vijf dagen later werd hij overgebracht naar Den Haag. Deze week worden de formaliteiten geregeld met de advocaten van Mladic’ keuze. Naar verwachting duurt het nog een half jaar voordat het proces begint. (NRC)