Loom Land

Voor haar afstudeerproject aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda volgde fotograaf Eline Baggen een jaar lang vier mensen uit de omgeving van Elsloo (Zuid-Limburg).

Baggen groeide op in het dorp en raakte als kind gefascineerd door enkele ‘afwijkende’ mensen die er woonden. Voor deze serie zocht ze hen en anderen op. „Het zijn vier heel verschillende mensen, die één ding gemeen hebben: ze leven allemaal onder hun eigen voorwaarden en gaan niet mee in de snelheid van alledag.” Zo is er boerin Lies (hier in beeld) die alleen leeft op een grote boerderij in het gehucht Veldschuur. Haar zoons komen haar zo nu en dan helpen m et de koeien, de kippen en het land. Eens in de zoveel tijd brengt een wagentje levensmiddelen langs.

Het afstudeerproject diende ook als zelfonderzoek. Baggen vroeg zich af waarom ze zo gefascineerd is door afwijkende mensen. „Ze durven zichzelf te zijn, ook al is dat soms moeilijk. Daarin herken ik mezelf.” Het fotoboek Loom Land van Eline Baggen is te zien op www.elinebaggen.nl.

Deze week is op de In Beeld-pagina werk te zien van afstuderende fotografen, afkomstig van verschillende kunstacademies. Post St. Joost volgt morgen en Minerva overmorgen.