Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kredietbeoordelaar verlaagt status Portugal naar ‘junk’

"IMF oprotten!" zeggen de borden tijdens een demonstratie in mei, toen er onder delen van de bevolking nog flink verzet was tegen financiële hulp ten koste van forse bezuinigingen. Foto Reuters / Hugo Correia

Moody’s Investors Service geeft Portugal de zogenoemde junkstatus. De kredietbeoordelaar vreest dat het land net als Griekenland een tweede ronde van financiële hulp nodig heeft. Portugal zou niet kunnen voldoen aan de gestelde bezuinigingsdoelen.

Persbureau AP meldt dat zonder tweede noodpakket, bovenop de reeds ontvangen 78 miljard euro, de kans anders groot is dat Portugal op een faillissement afstevent. Zoals het er nu naar uitziet kan het land niet zoals gepland in 2013 weer lenen op de geldmarkt, weet Moody’s. De Portugese overheid spreekt dit overigens tegen.

Als gevolg van het eerste noodhulppakket dat de EU en het IMF aan het Zuid-Europese land verleenden, moet Portugal moet fors saneren. De staatsuitgaven moeten flink omlaag en de belastingen omhoog.

Het is aan de nieuwe Portugese regering om de beloften in te lossen die het gedaan heeft om aanspraak te maken op het eerste financieel noodfonds. Portugal raakte in een politieke crisis nadat oppositiepartijen in het voorjaar weigerden in te stemmen met bezuinigingsmaatregelen.