Kortkolom wetenschap

Vroegste bananenteelt in Nieuw-Guinea

Rotterdam. De veredeling van bananen begon waarschijnlijk niet in Afrika of Latijns-Amerika, waar nu de meeste bananen vandaan komen, maar in Nieuw-Guinea. Zo’n 6.500 jaar geleden kruisten mensen daar welbewust bananenrassen met elkaar. Dat leidde uiteindelijk tot het bananengeslacht Musa, waartoe vrijwel alle bananen en bakbananen behoren. Dat schrijven Franse, Belgische en Australische onderzoekers online in de Proceedings of the National Academy of Sciences, gisteren. Ze gebruikten niet alleen genetische data, maar ook archeologische en taalkundige informatie. Zo brachten ze de verspreiding van de bananenteelt in kaart, van Zuidoost-Azië via Afrika naar Latijns-Amerika. (NRC)

SSRI’s bij zwangeren geven meer autisme

Rotterdam. Moeders die in het eerste trimester van hun zwangerschap antidepressiva (SSRI’s) slikten, hebben een ongeveer tweemaal verhoogde kans op een kind met autisme. Dat schreven onderzoekers van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Kaisers Permanente gisteren in de Archives of General Psychiatry. Het verband tussen SSRI’s en autisme is nog niet erg sterk, maar de aanwijzing is belangrijk genoeg om het verder te onderzoeken, vinden de onderzoekers. Het aantal diagnosen van autisme is de afgelopen veertig jaar zo sterk gestegen (20 keer zoveel in de VS) dat er mogelijk ook omgevingsinvloeden zijn. Medicijngebruik kan er een zijn. Een speurtocht in de medische archieven naar het effect van SSRI’s leverde het tweemaal verhoogde risico op autisme op. (NRC)

‘Death receptor’ speelt rol bij ernstige MS

Rotterdam. Bij patiënten met multipele sclerose (MS) verhindert de death receptor 6 dat beschadigingen aan zenuwcellen worden gerepareerd. Daardoor verergert de ziekte. MS is een ziekte waarbij allereerst het afweersysteem de omhullende isolatorlaag (myeline) van zenuwbanen aanvalt en gedeeltelijk vernietigt. In een daarna volgend chronisch stadium kan het myeline verder beschadigd raken. Dat lot treft niet alle patiënten. Waarschijnlijk speelt de death receptor 6 hierbij een rol, schrijven onderzoekers van het biotechbedrijf Biogen Idec in een zondag online gepubliceerd artikel in Nature medicine. Death receptor 6 verhindert de ontwikkeling van zenuwcellen die de myelinelaag herstellen. (NRC)