Kortkolom economie

‘Positieve’ stresstests Europese verzekeraars

Rotterdam.De Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen EIOPA heeft positieve resultaten van verschillende stressscenario's voor Europese verzekeraars gepubliceerd, stellen analisten van ING Research. Die zouden echter minder gunstig kunnen uitvallen als de verschillende geteste scenario's – een economische terugval, een inflatieschok en een lagere waardering van staatsobligaties –- gelijktijdig optreden. Gezien de huidige schuldencrisis in de eurozone vinden de analisten een samengaan van deze stressfactoren „niet onwaarschijnlijk”. Maar ze blijven wel van mening dat verzekeraars naar een hogere kapitaalpositie moeten streven, omdat het bufferkapitaal door de nieuwe kapitaaleisen volatieler wordt. (DOW JONES)

Verkoop Nederlandse webwinkels hoger

Rotterdam. In de eerste helft van 2011 is de omzet van Nederlandse kleine en middelgrote webwinkels met ruim 11 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat blijkt uit een onderzoek van Mijnwebwinkel, een Nederlandse aanbieder van verkoopsystemen op het internet. Volgens het onderzoek vertegenwoordigt het midden- en kleinsegment, in tegenstelling tot grote spelers als Wehkamp of Bol.com het grootste deel van het webwinkelaanbod. De maanden juli en augustus vormen traditioneel de rustigste periode. De verwachting is dat vanaf september de verkopen weer fors zullen toenemen. (NOVUM).

Roto Smeets drukt grootste gezinsblad

Rotterdam. Roto Smeets Groep heeft met de ANWB een drukwerkovereenkomst gesloten voor het vervaardigen van het maandblad De Kampioen. Dat meldt de drukker uit Deventer vandaag in een persbericht. De Kampioen is het grootste gezinsblad in Nederland met een verspreide oplage over 2010 van 3,6 miljoen exemplaren. Het blad verschijnt tien keer per jaar. Voor Roto Smeets gaat het om een „substantieel contract” voor een periode van 3 jaar. Cijfers over de grootte van het contract zijn niet bekend. (NOVUM)

Zweedse centrale bank verhoogt rente

Rotterdam. De Zweedse centrale bank heeft vandaag de rente voor de zevende keer op rij verhoogd om de stijgende inflatie te beteugelen. De rente werd naar verwachting met 25 basispunten verhoogd naar 2 procent. De centrale bank verlaagde daarnaast de ramingen voor de economische groei. In 2011 wordt een groei van het bruto binnenlands product verwacht van 4,4 procent, waar eerder werd gerekend op 4,6 procent.