Kortkolom buitenland

Tunesië geeft Ben Ali bij verstek 15 jaar cel

Tunis. Een Tunesische rechtbank heeft gisteren de gevluchte president Zine al-Abidine Ben Ali bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar en zes maanden gevangenis wegens illegaal wapen- en drugsbezit. Ben Ali’s val in januari inspireerde activisten tot een golf van demonstraties in de Arabische wereld. Ben Ali, die naar Saoedi-Arabië is gevlucht, werd eerder al bij verstek tot 35 jaar cel en een boete van 45 miljoen euro veroordeeld wegens verduistering. Ben Ali’s advocaten boycotten het proces dat zij als oneerlijk brandmerkten. (Reuters)

Zeker 35 doden bij bomaanslag in Irak

Bagdad. Bij een dubbele bomaanslag in Taji, 20 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn vanochtend zeker 35 mensen om het leven gekomen. De explosies hadden plaats bij twee regeringsgebouwen. Er vielen vijftig gewonden. Op het moment van de aanslag waren er veel ambtenaren en mensen die officiële papieren kwamen halen. Gisteravond werden vier Irakezen gedood bij een raketaanval op de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad. Het geweld in Irak is vorige maand scherp toegenomen in vergelijking met de voorgaande periode. (AP, Reuters)

Minister Japan treedt af na uitspraak tsunami

Tokio. De nieuwe Japanse minister voor Wederopbouw, Ryu Matsumoto, is vandaag afgetreden. Een week geleden was hij door premier Naoto Kan aangesteld. De nieuwe minister had zondag tijdens een bezoek aan het gebied dat in maart werd getroffen door de tsunami gezegd dat de regering geen gemeenschappen zou helpen die niet zelf met goede ideeën kwamen. Ook had hij de lokale gouverneur beledigd door een publieke reprimande. De kwestie wordt gezien als schadelijk voor de positie van premier Kan. (Reuters)

Oppositie Mexico boekt zege in deelstaat

Mexico Stad. Mexico’s grootste oppositiepartij, de PRI, heeft de verkiezingen gewonnen in de belangrijkste deelstaat van het land. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen. De kandidaat van de PRI voor het gouverneurschap van de staat Mexico – bestaand uit Mexico Stad en omliggende steden – kreeg zondag 60 procent van de stemmen. De zege van de PRI wordt gezien als een voorbode voor de landelijke verkiezingen van 2012. Minder dan 13 procent van de kiezers steunde de kandidaat van PAN, de partij van president Felipe Calderón. (BBC)

Ophef India over homofobe uitspraken

Delhi. De Indiase minister van Volksgezondheid Ghulam Nabi Azad heeft voor ophef gezorgd door homoseksualiteit als „een ziekte” te bestempelen „die vanuit het buitenland naar India is gebracht”. Helaas neemt het aantal van „zulke mensen” elke dag toe, zei hij gisteren op een conferentie over hiv/aids. Activisten hebben fel gereageerd. Twee jaar geleden haalde India homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht, wat als een doorbraak werd gezien in het conservatieve land. (NRC)

Meeste scholieren gezakt in Roemenië

Rotterdam. Meer dan de helft van de ongeveer 220.000 Roemeense scholieren die dit jaar eindexamen hebben gedaan, is gezakt, onder andere doordat er met veiligheidscamera’s is gecontroleerd op spieken. Zo’n 700 eindexamenkandidaten werden geschorst. Volgens minister van Onderwijs Daniel Funeriu laat de uitslag zien dat Roemenië optreedt tegen mensen die „de regels ontduiken”. Veel onderwijsdeskundigen zeggen daarentegen dat het schoolsysteem onder de maat is. (NRC)