Kortkolom binnenland

Vijf gezinsleden komen om bij brand in huis

Hoofddorp. Bij een woningbrand in Hoofddorp zijn vannacht twee volwassenen en hun drie kinderen omgekomen. De brand brak rond 02.00 uur uit en ging gepaard met een explosie. Toen de brandweer arriveerde, stond de woning al volledig in brand. Waardoor de explosie werd veroorzaakt, is nog onbekend. Het gezin was bekend bij jeugdzorg, zo verklaarde burgemeester Theo Weterings vandaag op een persconferentie. Hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink verklaarde dat er reden is om aan te nemen dat sprake is van een misdrijf. Een maand geleden was er een melding over het gezin bij de politie. Halverwege vorige maand is daarop overleg geweest tussen jeugdzorg en maatschappelijk werk. Waar de melding over ging, is niet bekendgemaakt. De vader van het gezin komt uit Irak, de moeder uit Rusland. De kinderen zijn in Nederland geboren. Het gezin woonde sinds 2000 in Nederland. (Novum)

Mogelijk misbruik door missiebisschop

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie in Arnhem doet oriënterend onderzoek naar de beschuldigingen dat missiebisschop Cor Schilder (69) in Kenia in de jaren negentig een minderjarige jongen seksueel misbruikt heeft. Justitie kreeg volgens de Wereldomroep een melding van de commissie-Deetman die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk het misbruik onderzoekt. Het Vaticaan gaf twee jaar geleden de Nederlandse bisschop van het bisdom Ngong in Kenia al een beroepsverbod na een eigen onderzoek naar het misbruik. Het was voor het eerst dat Rome een Nederlandse bisschop strafte wegens kindermisbruik. Monseigneur Schilder verliet Kenia voortijdig in augustus 2009, officieel om gezondheidsredenen. Sindsdien verblijft hij in een rusthuis van zijn congregatie, de missionarissen van Mill Hill, in Oosterbeek. De bisschop is inmiddels gehoord door de politie. Hij ontkent de beschuldigingen. (NRC)

Negen jaar geëist om schieten na wildplassen

Rotterdam. Justitie heeft gisteren negen jaar cel geëist tegen de man die vorig jaar zomer een Turks-Nederlandse vader en diens zoon zou hebben neergeschoten in Rotterdam-Zuid. Jonathan A. (29) zou het vuur hebben geopend nadat hij was aangesproken op wildplassen. De schietpartij leidde tot veel ophef in de wijk Bloemhof, en een forse aanscherping van de veiligheidsmaatregelen. De vermoedelijke dader ontkent betrokkenheid. Vader en zoon overleefden de schietpartij. (NRC)

Krakers opgepakt bij ontruiming in A’dam

Amsterdam. In Amsterdam zijn tientallen krakers aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand aan de Passeerdersgracht. Ze zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde en openlijke geweldpleging, meldde de politie. De mobiele eenheid begon vanochtend met de ontruiming van het pand. Volgens een woordvoerder verliep dat eerst relatief rustig, maar begonnen later enkele tientallen krakers de politie te bekogelen met flessen. De gemeente wilde vandaag ongeveer tien kraakpanden ontruimen. (Novum)

Cliënt zorginstelling gewond na te heet bad

Valkenburg. Een cliënt van de Limburgse zorginstelling Radar heeft zaterdag ernstige brandwonden opgelopen toen ze in een te heet bad stapte. De vrouw ligt in een ziekenhuis, meldt de instelling. Radar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van het ongeluk en laat een extern onderzoek instellen. Radar is een zorginstelling voor mensen met een lichamelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel. (Novum)