Kapitein Amerikaans flotilla-schip weer vrijgelaten

Deze Franse boot vertrok op 25 juni vanuit Frankrijk om zich bij de internationale vloot te voegen. Aan boord zijn acht activisten die samen met de rest van de boten de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook willen slechten.
Deze Franse boot vertrok op 25 juni vanuit Frankrijk om zich bij de internationale vloot te voegen. Aan boord zijn acht activisten die samen met de rest van de boten de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook willen slechten. Foto AFP / Murielle Kasprzak

De Amerikaanse kapitein van een van de schepen van de flotilla die vanuit Griekenland naar de Gaza-strook wil vertrekken, is weer vrijgelaten. Zijn schip voer afgelopen week uit, ondanks een verbod van de Griekse kustwacht. Zaterdag werd hij gearresteerd.

Volgens een van zijn advocaten is John Klusmire, kapitein van de Audacity of Hope, inmiddels weer een vrij man. Bij de rechtbank werd de vrijlating gevierd door activisten. Het schip ligt sinds afgelopen vrijdag aan de ketting op een werf van de marine, vlakbij Athene.

De bedoeling van de vloot, naast de Amerikaanse boot bestaande uit acht andere internationale boten, is om vanuit Griekenland koers te zetten naar de geïsoleerde Gazastrook. Enkele honderden activisten varen mee, met de bedoeling de Israëlische blokkade van Gaza te tarten. De tocht zal twee of drie dagen duren, maar de kans dat Israël de schepen doorlaat, is nihil.

Eerder vandaag werden drie andere activisten opgepakt. Ook zij negeerden het uitvaarverbod en vertrokken vanuit de haven van Agios Nikolaos, in het noordoosten van Kreta. Volgens een van de opvarenden van het schip zijn twee Canadezen en een Australiër in de boeien geslagen.

Griekenland heeft het uitvaarverbod ingesteld op grond van zorgen over de veiligheid. Vorig jaar probeerde een hulpkonvooi eveneens over zee naar het gebied af te reizen, waarna de situatie escaleerde. Er is Israël daarom veel aan gelegen om te voorkomen dat de vloot de zeeblokkade bereikt, schreef correspondent Marloes de Koning gisteren in NRC Handelsblad:

“Ruim een jaar geleden enterden Israëlische commando’s een konvooi van zes schepen op weg naar de Gazastrook. Bij die actie vielen negen Turkse doden. De betrekkingen met Turkije liepen ernstige schade op, evenals het imago van Israël. Als de vloot vanuit Griekenland de blokkade bereikt, dreigt voor Israël een herhaling van dat scenario.”

“Om dat te voorkomen gaat het land volgens de activisten van de ‘Freedom Flotilla 2’ heel ver: van een schip dat vanuit Griekenland zou vertrekken en een boot die in Turkse wateren lag zouden de schroefbladen zijn doorgesneden en de aandrijfstang verbogen. Een woordvoerder van de Israëlische regering spreekt van “treurige samenzweringstheorieën”.”

Israël blokkeert op één na alle landgrenzen, de zee en het luchtruim van het Palestijnse gebied, waar de islamitische beweging Hamas regeert. De blokkade moet aartsvijand Hamas verzwakken, maar treft de burgerbevolking hard. De helft van de bevolking is afhankelijk van VN-voedselhulp. De grenzen zijn het afgelopen jaar wat opener geworden, maar van een functionerende economie is nauwelijks sprake. Palestijnen kunnen het gebied nauwelijks uit.