Hugo Chávez weer terug in Venezuela na operatie

De lange afwezigheid van de Venezolaanse president leidde tot veel speculaties over zijn gezondheid.

Vorige week onthulde Chávez, die sinds 8 juni in Cuba verbleef, dat hij in een kliniek in Havana een tumor had laten verwijderen. Er zou bij zijn bekken een abces, een verzameling van pus diep in de buik, zijn weggehaald. Uit de tv-beelden van Chávez was op te maken dat hij gewicht had verloren.

Gisteren keerde de president terug op Venezolaans grondgebied. Hij werd op het vliegveld van Caracas verwelkomd door ministers uit zijn regering. Aanhangers van Chávez gingen jubelend de straat op. Later zei Chávez in een telefonisch interview met de staatstelevisie dat hij eenmaal thuis een ontbijt had „verorberd”. De staatsman stuurde ook een tweet de wereld in: „Daar ben ik dan, thuis en heel gelukkig!! Goedemorgen mijn geliefde Venezuela! Goedendag mijn geliefde volk!” Zijn terugkeer valt samen met de tweehonderdste verjaardag van de Venezolaanse onafhankelijkheid van Spanje.

In de afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de afwezigheid van de president: hij zou depressief zijn, liefdesverdriet hebben, vet laten wegzuigen of, zoals de oppositie suggereerde, de aandacht willen afleiden van echte problemen in Venezuela, zoals een gevangenisopstand en het voortdurend uitvallen van de elektriciteit. Tijdens zijn afwezigheid eiste de oppositie openheid van zaken over zijn gezondheidstoestand en, indien het landsbelang hierom vroeg, een vervanger. De 56-jarige Chávez regeert sinds twaalf jaar en wil deelnemen aan de verkiezingen van 2012. Of zijn gezondheid dit toestaat, is onduidelijk. (AFP, BBC)