Haastig plan tegen boete Berlusconi

Zonder instemming van het Italiaanse kabinet hebben medewerkers van premier Berlusconi gisteren een wetsvoorstel ingediend om de premier te behoeden voor grote financiële schade. Op het laatste moment werd een passage toegevoegd aan een bezuinigingspakket. De passage moet voorkomen dat Berlusconi op korte termijn 750 miljoen euro schadevergoeding dient te betalen aan zijn aartsrivaal, de energie- en mediaondernemer Carlo De Benedetti.

De twee zakenlieden hebben een geschil dat teruggaat tot 1989. Een dezer dagen doet het Hof van Beroep de zoveelste uitspraak in de ‘Mondadori’-zaak. Centraal daarin staat de overnamestrijd om de grootste uitgeverij van het land, Mondadori. Aanvankelijk won De Benedetti, maar Berlusconi wist via de rechter alsnog zijn gelijk te krijgen. In 2007 oordeelde een andere rechtbank dat Berlusconi dit resultaat had behaald door die eerste rechter om te kopen. De Benedetti eiste daarop een schadevergoeding van 750 miljoen euro, die hem in 2009 werd toegekend. Berlusconi ging in beroep. Dat vonnis wordt binnen enkele dagen verwacht. Ingewijden rekenen op een nieuwe veroordeling van Berlusconi.

Gezien de hoogte van het bedrag hield Berlusconi onlangs crisisberaad met zijn kinderen, die in zijn bedrijven zijn toegetreden. De oplossing, zo lijkt nu, is een simpele formulering van vier regels. Er staat dat schadevergoedingen van boven de 20 miljoen euro pas hoeven te worden uitbetaald als de hoogste rechter heeft gesproken. Berlusconi kan zo via een volgend hoger beroep nog één keer de uitvoering van het vonnis met een paar jaar vertragen.

De bezuinigingswet ligt nu ter beoordeling bij president Napolitano. Vervolgens moet het Italiaanse parlement ermee instemmen.