Gasbrander mogelijk oorzaak brand Moerdijk

Justitie vermoedt dat de brand bij Chemie-Pack is ontstaan tijdens het ontdooien van een pomp met een gasbrander. Met deze pomp werd op 5 januari op de binnenplaats van het bedrijf in Moerdijk een harsstof overgepompt van een grote plastic opslagtank naar kleinere plastic vaten. Het ontdooien van de bevroren pomp met een gasbrander was volgens een woordvoerder van justitie „gebruikelijk” en meerdere mensen, onder wie de aangehouden en weer vrijgelaten leiding van Chemie-Pack, zouden hiervan op de hoogte zijn geweest. De directeur van Chemie-Pack heeft eerder gezegd dat hij niet begreep hoe de brand kon ontstaan. Het gebruik van de gasbrander kwam zondag pas naar voren in een getuigenverklaring en duidt volgens het Openbaar Ministerie op „roekeloos” handelen en daarmee op opzettelijke brandstichting. (NRC)