Frisse Fresku, laconieke Extince

I Love Hiphop. Gehoord: 2/7, Bink36, Den Haag ***

Rapper Saigon (34) uit New York, hoofdact op deze editie van het Haagse festival I Love Hiphop, is een rauwe straatrapper die als een van de weinigen van zijn generatie zijn teksten doorspekt met intelligente, politiek geladen en poëtische maatschappijkritiek. Maar zaterdagavond veranderde het concert van Saigon in Den Haag na een opstootje volledig van karakter. De rapper wilde een jongen in het publiek te lijf gaan nadat deze wat had geroepen.

Na veel tumult vervolgde Saigon zijn show met de nu extra intens gebrachte achterbuurtblues ‘Oh Yeah’. Daarvoor was zijn optreden juist een opgewekte ode aan hiphop geweest, met favorieten als single ‘Get Busy’ en zijn briljante hiphopvariant van een klassieker uit The Sound of Music, ‘Favorite Thingz’.

Een andere hoofdact op het matig bezochte festival was de frisse, charismatische rapper Fresku uit Eindhoven. Fresku stuiterde het ene moment met het publiek mee, lag het andere op de grond te kronkelen. Ook live is zijn oeuvre een openbaring.

Derde hoofdact Extince stak zijn klassiekers in een nieuw jasje; soms muzikaal en vaker in de nog lossere wijze waarop hij ze rapte. Daarmee was hij verrassend én het kostte hem minder energie. Wel zo passend, want, zoals hij rapte in ‘Regelneef’: ‘Lekker laconiek, dat is de tactiek.’

    • Saul van Stapele