Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Franse schrijfster wil recht halen, Strauss-Kahn spreekt van smaad

In this undated portrait provided by Plon Publishing house in Paris on Monday July 4, 2011, French writer Tristane Banon. A French novelist will file a complaint on Tuesday, July 5, 2011, accusing Dominique Strauss-Kahn of attempted rape, her lawyer said, raising the prospect of a new sex assault investigation starting just as the U.S. case against the former International Monetary Fund chief falters.(AP Photo/Charles Dolfi Michels, Plon Publishing)
In this undated portrait provided by Plon Publishing house in Paris on Monday July 4, 2011, French writer Tristane Banon. A French novelist will file a complaint on Tuesday, July 5, 2011, accusing Dominique Strauss-Kahn of attempted rape, her lawyer said, raising the prospect of a new sex assault investigation starting just as the U.S. case against the former International Monetary Fund chief falters.(AP Photo/Charles Dolfi Michels, Plon Publishing) Een ongedateerde foto van Banon zoals vandaag vrijgegeven door haar uitgever Plon Publishing. Foto AP / Charles Dolfi Michels

Tristane Banon klaagt Dominique Strauss-Kahn alsnog aan omdat ze wil dat de zaak rondom de vermeende verkrachting alsnog “recht wordt aangedaan”. De Franse schrijfster zou in februari 2003 door DSK tevergeefs gedwongen zijn tot seks.

‘Schrijfster zag geen andere manier’

Banons moeder, Anne Mansouret, zei vandaag op de Franse radiozender RTL dat aanklagen voor haar dochter “de enige manier is om deze zaak af te sluiten”, aldus persbureau AP. Gisteren druppelden de berichten over een nieuwe seksaanklacht tegen Strauss-Kahn al binnen. De advocaat van Banon diende vandaag de aanklacht in.

De 31-jarige Banon bevestigde in 2007 dat de voormalig IMF-topman in 2003 probeerde haar beha en broek los te maken. Destijds zag de schrijfster af van een aanklacht, onder druk van haar moeder, een partijgenoot van Strauss-Kahn. Het voorval werd een jaar eerder in een boek naar buiten gebracht.

De Franse krant Le Figaro plaatste het interview op YouTube waarin Banon de aanranding naar buiten brengt:

Strauss-Kahn klaagt Banon aan wegens smaad

Mansouret vond destijds dat een aangifte haar dochters loopbaan voor altijd in de weg zou staan. Nu zegt ze dat Banon een rijpe vrouw is die zelf heeft besloten een aanklacht in te dienen. “Ze heeft geprobeerd verder te gaan zonder dit te doen, maar het was niet mogelijk. Ze bereikte een niveau van leed.”

DSK overweegt nu op zijn beurt een aanklacht wegens smaad in te dienen tegen Banon. Zijn advocaten zeiden gisteren dat hun cliënt “altijd heeft gezegd dat het incident dat sinds 2007 door Banon beschreven wordt, voortkomt uit verbeeldingskracht”.

Verjaringstermijn kan DSK redden

Als Banon een aanklacht indient kan een officier van justitie vooronderzoek doen om te bepalen of er voldoende bewijs is om de aanklacht over te nemen. Hier zou dan weer een uitvoeriger onderzoek op volgen dat jaren zou kunnen duren alvorens wordt besloten om al dan niet tot vervolging over te gaan. Hetzelfde geldt voor een eventuele smaadklacht tegen Banon door Strauss-Kahn.

Het openbaar ministerie zou kunnen besluiten van vervolging af te zien als er wel bewijs is voor gedwongen intimiteiten, die niet ver genoeg gaan voor een poging tot verkrachting. Voor seksuele aanranding bestaat in Frankrijk een verjaringstermijn van drie jaar, terwijl die termijn voor poging tot verkrachting tien jaar is.