F1: Williams en Renault gaan weer samenwerken

Het Formule 1-team van Williams gaat weer werken met Renault. Tussen 1989 en 1997 leverde die combinatie vier wereldkampioenen.

Formule 1-team Williams rijdt vanaf volgend seizoen met motoren van Renault. Dat meldde de Britse renstal gisteren. Daarmee wordt een eerdere succesvolle samenwerking in ere hersteld. Williams wordt nu nog van motoren voorzien door Cosworth, maar de resultaten vallen tegen. Renault is al motorenleverancier van drie teams: Red Bull Racing, Lotus Renault GP en Team Lotus.

Tussen 1989 en 1997 werkten beide partijen al samen. Williams-Renault won in die tijd negen wereldkampioenschappen, vier voor coureurs en vijf voor constructeurs. Ook Ayrton Senna is verbonden aan de ploeg, hij verongelukte in 1994 in zijn Williams-Renault op het circuit van Imola. Aan de samenwerking kwam in 1997, het jaar dat Jacques Villeneuve de wereldtitel had behaald voor de renstal, een einde toen Renault zich terugtrok.

Renstal Virgin Racing maakte gisteren bekend te gaan samenwerken met concurrent McLaren. Volgens Virgin, eigendom van zakenman Richard Branson, gaat het om een „langdurig technisch partnerschap”.

Virgin zal komende jaren de faciliteiten van McLaren gebruiken terwijl het team een eigen centrum bouwt. Het team mag onder meer gebruikmaken van een windtunnel, testopstellingen en race-simulatoren. Cosworth blijft wel de motorenleverancier van de renstal. McLaren gebruikt krachtbronnen van Mercedes.

Volgens de overeenkomst krijgt McLaren ook zeggenschap binnen het team van Virgin. Het is niet duidelijk hoe lang de samenwerking gaat duren. (Novum)