En hierom stapt de Japanse minister van Wederopbouw op

Japan's newly appointed reconstruction minister Ryu Matsumoto speaks at a news conference after resigning his post, in Tokyo July 5, 2011. Beleaguered Japanese Prime Minister Naoto Kan took another blow on Tuesday when Matsumoto, the country's former environment and disaster minister, said he intended to resign after about a week in the job over criticism for remarks that offended victims of the March earthquake and tsunami. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS PROFILE)
Japan's newly appointed reconstruction minister Ryu Matsumoto speaks at a news conference after resigning his post, in Tokyo July 5, 2011. Beleaguered Japanese Prime Minister Naoto Kan took another blow on Tuesday when Matsumoto, the country's former environment and disaster minister, said he intended to resign after about a week in the job over criticism for remarks that offended victims of the March earthquake and tsunami. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS PROFILE)

“Als dit naar buiten gebracht wordt, is het gebeurd met je maatschappij.” Het dreigement van de Japanse minister voor Wederopbouw Ryu Matsumoto, aangesteld om toe te zien op de wederopbouw van de door de tsunami getroffen oostkust van Japan, mocht niet baten. Na een week in functie is hij alweer opgestapt.

Directe aanleiding zijn de ongepaste opmerkingen gemaakt tijdens een bezoek aan de getroffen prefectuur Miyagi. Hij zei onder andere dat de regering financieel niet zou bijdragen als de plaatselijke overheden niet met goede bouwplannen zouden komen. Maar vooral zijn barse manier van doen tijdens een bezoek aan de gouverneur van Miyagi zette kwaad bloed. Ondanks het dreigement geuit tegen de aanwezige cameraploeg zijn de beelden in Japan inmiddels veelbekeken.

Hieronder het incident, maar nrc.nl staat niet in voor de (kwaliteit van de) vertaling.