Een plek om te passeren

Schotland is vergeven van de smalle eenbaansweggetjes. Vaak slecht onderhouden en kronkelend door de bergen. Als je een tegenligger tegenkomt, is er vaak geen ruimte om die er langs te laten. De berm, als die er al is, is vaak niet betrouwbaar genoeg. Daarom hebben ze passeerplaatsen aangelegd: geasfalteerde uitsparingen aan de zijkant van de weg waar je op kan gaan staan om een tegenligger te laten passeren.

De passeerplaatsen worden ook nog op een andere manier gebruikt. Op veel plaatsen mag je 60 mijl per uur rijden (zo’n 100 kilometer per uur). Maar er is altijd verkeer dat deze snelheid niet haalt. Als de bestuurder doorheeft dat zich een hele rij auto’s achter hem begint te vormen, gaat hij even op zo’n passeerplaats staan om de andere auto’s voorbij te laten. Daarna kan de trage bestuurder zijn weg weer vervolgen.

Ellen Kluit

Een diagonaal zebrapad in Tokio, een tourbus met bedden zoals in Chili, een stoplicht dat van rood via oranje naar groen gaat. Waarom hebben wij dat niet? Heb je in het buitenland een ‘uitvinding’ gezien die we hier ook wel zouden kunnen gebruiken? Schrijf daar dan een stukje van maximaal 500 woorden over en stuur dat naar next@nrc.nl. Indien mogelijk met foto.