ECB negeert oordeel over schuld van Griekenland

De Europese Centrale Bank is in een lastige situatie gekomen na de kritiek van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s op het Franse plan om banken Griekse obligaties aan te laten houden.

Volgens S&P is het onvermijdelijk dat de status van Griekse obligaties de status ‘wanbetaler’ krijgen als Europese regeringen en banken besluiten het plan in te voeren. De zorg voor de ECB is dat de bank geen Griekse obligaties meer als onderpand mag accepteren in ruil voor steun aan de noodlijdende Griekse banken.

Volgens de Financial Times overweegt de ECB Griekse schuld als onderpand voor noodsteun aan Griekse banken te blijven accepteren, zolang niet alle kredietbeoordelaars Griekse obligaties failliet verklaren. De ECB gebruikt de drie grote beoordelaars – Moody’s, Fitch, en Standard & Poor’s – en het kleinere Canadese bedrijf DBRS. Vooral DBRS zou de neiging hebben later dan de drie andere beoordelaars de kredietratings aan te passen.

Vorige week leek het er nog op dat een complete Griekse crisis was afgewend nadat het parlement akkoord ging met grootschalige hervormingen. Als gevolg stemden Europese leiders in met het uitkeren van 9 miljard euro aan noodsteun die vorig jaar was toegezegd. Nu neemt de onrust over een Griekse redding weer toe door het rapport van S&P.

In een nieuw reddingspakket staan Duitsland en ook de Nederlandse minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) er op dat banken bijdragen. De obligatieruil leek vorige week nog uitkomst te bieden. Banken zouden bijdragen, maar hoefden geen verliezen te lijden. Als nu blijkt dat het ruilen van obligaties onmogelijk is zonder dat beoordelaars het als wanbetaling bestempelen, is er geen voordeel. Het kan wenselijk zijn van banken een bijdrage te verlangen bij een nieuwe Griekse redding. De kosten zijn hoog als die bijdrage leidt tot een faillissement.

Als een nieuw reddingspakket hier op stukloopt, zorgt dit voor grote problemen voor de Grieken. De komende drie jaar hebben ze 172 miljard euro nodig om schulden te financieren. Het land heeft nog 57 miljard over van het vorige reddingspakket en gaat voor 30 miljard privatiseren. Griekenland zit dus met een gat van 115 miljard dat gevuld moet worden.

Een nadelige beslissing van het Duitse constitutionele hof kan een nieuwe redding ook bemoeilijken. Vandaag hoort de hoogste Duitse rechter argumenten in een zaak aangespannen door onder meer Peter Gauweiler, een conservatieve Duitse parlementariër. Hij meent dat de reddingsoperaties ongrondwettelijk zijn. Naar verwachting zal de rechter later dit jaar een oordeel uitspreken.

In het nieuws: pagina 4-5

Duitse rechter buigt zich over Griekse steun: pagina 24-25