DSK is nog geen president van Frankrijk

De Franse politieke elite is opgetogen, of maakt zich zorgen. De kansen van Dominique Strauss-Kahn (DSK) op vrijspraak van de beschuldiging dat hij een kamermeisje heeft verkracht, zijn toegenomen. Als zijn onschuld inderdaad wordt aangetoond, zou het voormalige hoofd van het Internationale Monetaire Fonds wellicht toch mee kunnen doen aan de Franse presidentsverkiezingen. Althans in theorie.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de aanklacht tegen Strauss-Kahn inderdaad zal worden ingetrokken. En als het toch tot een rechtszaak mocht komen, weten we nog niet hoe die zal aflopen. Dat zal allemaal een rol spelen bij zijn afweging om zich kandidaat te stellen. Het zal ook van invloed zijn op de manier waarop de Franse kiezers hem zien. Maar zelfs in het gunstigste geval – voor DSK – is de kans dat hij de nieuwe president van Frankrijk te worden, gering.

De Fransen zijn weliswaar niet zo erg geïnteresseerd in de privélevens van hun leiders, en ze zijn best tolerant als het om pekelzonden gaat. Maar het prestige en de reputatie van hun president vinden ze wel degelijk belangrijk. Wat er op 14 mei in die hotelkamer ook gebeurd mag zijn, het past niet in het beeld dat de Fransen hebben van een president.

Bovendien heeft de zaak een brede discussie losgemaakt over de levensstijl van de vroegere IMF-chef. Zijn eigen erkenning dat hij graag achter de vrouwen aanzit zal niet goed vallen bij conservatieve kiezers. En zijn ontspannen houding tegenover geld – en wat je daarvoor kunt kopen – ligt niet makkelijk bij het traditioneel-linkse electoraat.

Zijn besluit om een ritje te gaan maken in een Porsche gold, zelfs al vóór zijn arrestatie, als een grote blunder. En als hij werkelijk president wil worden, was het niet bepaald slim om op de avond dat zijn borgtocht werd opgeheven, 700 dollar uit te geven aan een truffeldiner.

Als hij terugkeert naar Frankrijk zou DSK nog steeds een aanzienlijke politieke rol kunnen spelen. Gezien de aard en omvang van de berichtgeving in de media van de afgelopen weken, zou hij moeten kunnen rekenen op enige sympathie van de kiezers. Hij zou een doorslaggevende rol kunnen spelen in het politieke machtsspel en een cruciale invloed kunnen uitoefenen op het economisch beleid van de socialistische partij. En, wie weet, zou hij gevraagd kunnen worden om als premier te dienen onder een socialistische president, mocht Nicolas Sarkozy volgend jaar verliezen. Maar zijn recente beproevingen blijven een serieus obstakel voor zijn toekomstige ambities. Misschien zou hij beter wat tijd voorbij kunnen laten gaan voordat hij op de toppositie mikt.

Pierre Briançon

Vertaling Menno grootveld

    • Pierre Briançon