Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Doden bij anti-regeringdemonstraties in Syrië

A Protester paints the face of a child with the colors of the Syrian flag during an anti-Syrian regime rally near the Syrian embassy in Cairo, Egypt Tuesday, July 5, 2011. Syrian troops fired Tuesday on residents who set up makeshift roadblocks to prevent the advance of tanks ringing the city of Hama, which has become a flashpoint of the uprising against autocratic President Bashar Assad, activists said. (AP Photo/Nasser Nasser)
A Protester paints the face of a child with the colors of the Syrian flag during an anti-Syrian regime rally near the Syrian embassy in Cairo, Egypt Tuesday, July 5, 2011. Syrian troops fired Tuesday on residents who set up makeshift roadblocks to prevent the advance of tanks ringing the city of Hama, which has become a flashpoint of the uprising against autocratic President Bashar Assad, activists said. (AP Photo/Nasser Nasser) Een demonstrant beschildert de wangen van een kind in de kleuren van de Syrische vlag. Foto: AP/Nasser Nasser

In de Syrische stad Hama zijn vandaag zeker drie demonstranten door het leger doodgeschoten toen zij barricades opwierpen voor oprukkende tanks. Dat laat het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten. “Er heerst een soort vastberadenheid om niet te wijken voor welke tank dan ook”, meldde directeur Rami Abdul-Raghman.

Inwoners van de stad probeerden met brandende autobanden en zandwallen de doorgang voor tanks van het Syrische leger te versperren, waarna laatstgenoemde het vuur opende. Volgens het Observatorium gedragen de inwoners van Hama zich “openlijk ongehoorzaam” tegenover autoriteiten.

De demonstraties tegen de Syrische president Bashar al-Assad houden inmiddels al vier maanden aan. Volgens opstandelingen zijn sinds maart meer dan 1.400 doden aan de zijde van de opstandelingen gevallen. Concrete gegevens ontbreken, omdat media massaal geweerd worden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld