De videorecorder snort nu op afstand, in het datacenter

Waarom zou je nog een hd-of dvd-recorder gebruiken om programma’s op te nemen als het ook op afstand kan? Tv-kijken gaat via de ‘cloud’.

Wow! Zo klonken de reacties ruim tien jaar geleden, toen de eerste harddisk- en dvd-recorders verschenen, waarmee je met één druk op live-televisie kon pauzeren.

Maar digitale opslag van video biedt meer mogelijkheden. Waarom zou je programma’s bewaren op je eigen harde schijf als het ook kan in een centraal datacenter? Zo hoef je maar één keer een programma op te slaan en krijgen alleen de kijkers die daarom gevraagd hebben het ‘recht’ om de opname te bekijken op hun tv.

Dat is in een notendop de werking van het ‘Opnemen Pakket,’ een onderdeel van KPN’s nieuwe digitale tv-abonnement. Kijkers die de functie à 5 euro per maand laten inschakelen, kunnen zes programma’s tegelijk opnemen, met een maximum van 200 uur. Dat is meer dan mogelijk is met een gewone harddisk-recorder. De opnames – eigenlijk kijkrechten – blijven een jaar goed.

KPN slaat niet alle programma’s standaard op op zijn servers. Het enige verschil met een gewone harddiskrecorder is dat de opnames nu niet lokaal worden bewaard maar centraal in het datacenter, legt een KPN-woordvoerder uit: „Als honderd mensen hetzelfde programma willen opnemen wordt dit één keer vastgelegd op de server. De instelling van de opname is bepalend voor wat je ziet. Als jij een opname een kwartier te laat instelt, zie je het eerste kwartier van het programma niet.”

Maar dankzij de centrale opslag kun tv-kijkers wel opnames op meerdere settopboxen – digitale ontvangers – instellen en bekijken. In de praktijk: je programmeert de video in de huiskamer en kijkt de opname terug in de slaapkamer. Vandaar dat KPN standaard een tweede digitale ontvanger levert.

Bij de harddiskrecorders die de kabelaars en adsl-providers meeleveren, gelden strenge restricties op het exporteren van bestanden. KPN’s centrale videorecorder omzeilt dat probleem. Daarmee komt een voordeel van de analoge videorecorder weer terug: een VHS-tape kun je immers ook bekijken op meerdere recorders. Eén beperking: uitzendingen in high-definition doen het niet op de tweede digitale ontvanger.

Dankzij de populaire Gemist-diensten (Uitzending Gemist, RTL Gemist, SBS Gemist) zijn Nederlandse tv-kijkers allang gewend om reguliere tv via internet te bekijken, het laatste jaar ook in de huiskamer. Al deze herhalingen op afroep komen uit de cloud– de spreekwoordelijke wolk van webservers.

Misschien dat de wow-factor van KPN’s videorecorder op afstand daarom niet zo groot is als destijds live-tv pauzeren. Maar het is wel een goede uitbreiding op het aanbod van de Gemist-diensten. Die mogen maar deel van hun programmering herhalen: voor ingekochte series en films ontbreken de rechten.

Zes programma’s tegelijk opnemen; zoveel leuks heeft Hilversum helemaal niet te bieden. Maar het schept wel meer mogelijkheden om als tv-kijker je eigen programmering samen te stellen. Dat heeft ook gevolgen voor de reclames. Adverteerders kunnen er niet meer op vertrouwen dat hun dure reclamespots tussen de programma’s door nog voldoende kijkers trekken. Voor KPN’s oplossing geldt dat de reclames wel snel vooruitgespoeld kunnen worden, maar niet met één druk op de knop compleet overgeslagen.

KPN heeft zelf een belangrijk voordeel bij de opslag technologie. Als leverancier van adsl heeft de provider veel terrein verloren aan kabelmaatschappijen: die kunnen meerdere tv’s tegelijk bedienen en hebben sneller internet. Omdat er nu geen extra bandbreedte meer gereserveerd hoeft te worden voor gelijktijdige video-opnames, kan KPN ook een tweede interactieve tv aanbieden aan miljoenen adsl-klanten. Dat biedt even adempauze bij de trage uitrol van het snelle glasvezelnet.

Marc Hijink

    • Marc Hijink