Conflict splijt specialist in zwaar transport

Utah Department of Transportation (UDOT) workers watch as a 2,178 ton bridge is moved by a Mammoet transporter into place at the Diverging Diamond Interchange over Interstate 15 from the "bridge farm" construction area 650 yards away in American Fork, Utah, U.S., on Saturday, June 5, 2010. The bridge is part of the $264 million Pioneer Crossing project, which was funded using state money. Photographer: George Frey/Bloomberg Bloomberg

De breuk is een feit. Maar bestuursvoorzitter Roderik van Seumeren wil eigenlijk niets zeggen over „het verschil van inzicht” dat er toe heeft geleid dat de familie Van Seumeren definitief afstand doet van Mammoet Holding, wereldspeler op het gebied van hijswerk en zwaar transport.

Sinds 2006, het jaar dat het SHV-concern een meerderheidsbelang in het Schiedamse bedrijf verwierf, hadden de Van Seumerens niet langer de volledige zeggenschap over Mammoet. Nu zijn ook de resterende 25 procent van de aandelen van de familie verkocht aan SHV. Roderik van Seumeren en zijn directie hebben gisteren hun functie neergelegd.

Het definitieve afscheid van de Van Seumerens is veroorzaakt door een conflict met aandeelhouder SHV, het industrieel en financieel conglomeraat van familie Fentener van Vlissingen. „De kiem” daarvan, vertelt Van Seumeren, is eind mei gelegd. Maar de vertrekkend CEO wil niet vertellen waar de partijen over van mening verschilden. „Er is iets gebeurd waar beide partijen liever niet over willen praten.”

Het afscheid van Mammoet betekent het voorlopig einde van 45 jaar ondernemen door de familie Van Seumeren. In 2000 slaagde hijsbedrijf van Seumeren er in om het grotere Mammoet over te nemen van rederij Nedlloyd. Daarmee werd het familiebedrijf uit De Meern een multinational met duizenden werknemers – wereldwijd marktleider op het gebied van hijsen en zwaar transport. Nog geen jaar later vestigde Mammoet zijn reputatie door de berging van de verongelukte Russische kernonderzeeër Koersk in de ijskoude water van de Barentszzee.

Om Mammoet te kunnen overnemen, had Van Seumeren samengewerkt met ABN Amro Participaties en SHV-dochter NPM Capital, die beide aandeelhouder werden. In 2006 droeg de familie de helft van de aandelen over aan SHV, dat ook ABN Amro uitkocht. Familieleden wilden hun aandelen verzilveren, zei Roderik van Seumeren vorige maand tegen het Financieele Dagblad. Maar Mammoet had ook meer financiële armslag nodig om te groeien. De afgelopen vijf jaar steeg de omzet met meer dan 200 procent tot 860 miljoen euro. Mammoet kwam redelijk ongeschonden door de crisis en heeft grote plannen: eerder dit jaar presenteerde het bedrijf drie van de grootste hijskranen ter wereld.

Maar Mammoet gaat verder zonder de familie van Seumeren. Eind juni kwamen de familie en SHV tot de conclusie dat de samenwerking stopt. Voorlopig zit Roderik van Seumeren nog op het hoofdkantoor in Schiedam, om de nieuwe directie in te werken. Hoewel hij niet wil uitwijden over de redenen van de breuk, laat de vertrekkende CEO doorschemeren dat het afscheid van het familiebedrijf een onaangename verrassing is. „Dit hadden we niet zo gewild. Maar wij hadden niet langer de zeggenschap over het bedrijf. Dan moet je keuzes maken.”